Tot mai mulţi români „afară“, tot mai puţini bani în ţară

Tot mai mulţi români „afară“, tot mai puţini bani în ţară

Românii pleacă, în număr din ce în ce mai mare, să-şi găsească un rost în străinătate

Cele mai mari creşteri ale numărului de migranţi internaţionali între 2010 şi 2013 au fost înregistrate de România (+4,8%), urmată de Turcia (+2,8%) şi Ungaria (+2,7%), potrivit unui raport al Băncii Mondiale (BM). Numărul emigranţilor români se ridica la 2,77 milioane la nivelul anului 2010, ceea ce înseamnă că în 2013 totalul celor plecaţi din ţară a crescut la 2,9 milioane, respectiv cu 200.000 de persoane mai mult.

Ştiri pe aceeaşi temă

Criza taie din banii trimişi în ţară

Un alt fenomen care reiese din datele BM este acela că românii plecaţi afară trimit acasă tot mai puţini bani. În luna mai, remiterile către România au totalizat anul trecut 3,66 miliarde de dolari, principalele ţări de origine fiind Italia şi Spania.

În România au intrat anul trecut, din Italia şi Spania, câte 1,07 miliarde de dolari, potrivit statisticilor Băncii Mondiale. Alte ţări care figurează cu sume importante de bani trimise acasă în 2012 de români sunt Statele Unite (240 de miloane de dolari), Ungaria (237 de milioane de dolari), Israel (236 de milioane de dolari), Germania (184 de milioane de dolari), Canada (131 de milioane de dolari), Austria (78 de milioane de dolari), Franţa (73 de milioane de dolari), Marea Britanie (71 de milioane de dolari) sau Grecia (58 de milioane de dolari).
Remiterile către România au atins un nivel record în 2008, anul declanşării crizei financiare mondiale, când au totalizat 9,38 miliarde de dolari, potrivit BM. A urmat o scădere abruptă în 2009, când au fost înregistrate remiteri de doar 4,9 miliarde de dolari.

Chiar şi cu aceste scăderi, românii se regăsesc pe locul al treilea în topul mondial al beneficiarilor de bani trimişi acasă din străinătate. Cu 9,3 miliarde dolari, Ucraina rămâne cea mai mare beneficiară de remiteri din regiune în 2013, urmată de Tadjikistan cu 4,1 miliarde de dolari şi de România, cu 3,6 miliarde de dolari. În timp ce pentru Ucraina remiterile reprezintă 4,8% din Produsul Intern Brut al ţării, ponderea e mult mai mare pentru Tadjikistan (48% din PIB), Kârgâzstan (31% din PIB) şi Republica Moldova (24,5% din PIB).

Pe plan mondial, remiterile emigranţilor către ţările în curs de dezvoltare ar urma să crească anul acesta cu 6,3%, până la 414 miliarde de dolari, şi sunt prognozate să depăşească pragul de 500 de miliarde de dolari până în 2016, potrivit raportului BM. Numai India şi China împreună vor reprezenta aproape o treime din totalul remiterilor către ţările în curs de dezvoltare în acest an. În fine, volumul remiterilor către ţările în curs de dezvoltare ar urma să crească puternic pe termen mediu, cu o rată medie de creştere anuală de 9%, atingând 540 de miliarde în 2016, mai arată raportul Băncii Mondiale privind migraţia şi dezvoltarea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările