Topul restanţierilor. Judeţele în care românii au fost doborâţi de rate - INFOGRAFIE

Topul restanţierilor. Judeţele în care românii au fost doborâţi de rate - INFOGRAFIE

Restanţele apasă cel mai tare pe umerii celor din judeţele Giurgiu, Vâlcea şi Sălaj FOTO Adevărul

Valoarea restanţelor la creditele contractate de populaţie şi firme a scăzut anul trecut cu 15,5%, până la 20,96 miliarde de lei (4,66 miliarde de euro), ocupând o pondere mai mică de 10% în totalul portofoliului de împrumuturi. Totuşi, sunt judeţe în care populaţia şi firmele înregistrează restanţe la plata ratelor mai mari de o cincime din totalul creditelor contractate. „Adevărul“ vă prezintă topul restanţierilor, judeţ cu judeţ.

Cei mai mari restanţieri la bănci, în funcţie de ponderea sumelor restante în total credite contractate, sunt locuitorii şi firmele din judeţul Giurgiu. Aici, valoarea ratelor restante se ridica la sfârşitul anului trecut la echivalentul a 190 de milioane de lei, în creştere cu peste 10% faţă de nivelul din decembrie 2014 şi reprezenta 21,2% din totalul soldului de împrumuturi. La sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, rata şomajului din judeţul Giurgiu era de 6,36%, peste media naţională de 4,88%, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). 
 
 
Judeţul Vâlcea ocupă locul al doilea în topul restanţierilor. Sumele restante în Vâlcea au crescut anul trecut cu aproape 4%, la echivalentul a 482 de milioane de lei. Astfel, totalul restanţelor au ajuns să ocupe o cotă de peste 20% din portofoliul de împrumuturi. Vâlcea, un judeţ în care până nu demult cel mai mare angajator era combinatul chimic Oltchim, resimte pe deplin efectele pe orizontală ale insolvenţei companiei de stat. De fapt, trei sferturi din restanţele acumulate în Vâlcea aparţin combinatului chimic, întrucât printre creditorii garantaţi ai Oltchim se înscriu BCR  - cu 230 de milioane de lei şi Banca Transilvania – cu 160 de milioane de lei. Rata şomajului în judeţul Vâlcea era la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut de 4,78%, sub media naţională. 
 
În ciuda faptului că restanţele din Sălaj au scăzut în 2015 cu aproape 25%, judeţul ocupă locul al treilea în topul restanţierilor. Restanţele cumulate de populaţia şi firmele din Sălaj se ridică la echivalentul a 250 de milioane de lei, însă ele ocupă 18% din totalul finanţărilor acordate. Aici, rata şomajului era în noiembrie de 5,19%, apropiată de media naţională, dar salariul mediu net era mai mic de 1.400 de lei. 
 
 
La fel, chiar dacă au înregistrat reduceri ale restanţelor cu până la 30%, judeţele Vaslui, Mehedinţi şi Sibiu rămân în vârful clasamentului privind cei mai mari rstanţieri. Cele trei judeţe au sume restante pentru mai bine de 15% din totalul împrumuturilor contractate de persoane fizice şi juridice.
 
Bucureşti şi judeţul Ilfov cumulează restante de 7,3 miliarde de lei, însă acestea reprezintă numai 8,3% din sondul finanţărilor de 87,83 miliarde de lei. În plus, în Capitală, sumele restante au scăzut cu 16% în 2015. În Bucureşti-Ilfov, rata şomajului era de numai 1,9% la sfârşitul lunii noiembrie. 
 
În judeţele Dâmboviţa, Olt şi Covasna, valoarea restanţelor la creditele contractate de populaţie şi firme nu depăşeşte 6% din totalul finanţărilor. De fapt, în aceste judeţe sunt cei mai buni-platnici. În judeţul Dâmboviţa, restanţele se ridicau la sfârşitul lui 2015 la echivalentul a 100 de milioane de lei, în scădere cu 18,65%, reprezentând 4,77% din soldul creditelor contractate. În Olt, restanţele au scăzut anul trecut cu 27%, până la 105 milioane de lei, şi reprezintă 5,58% din total. 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările