Teodorovici vrea amnistie fiscală parţială şi asupra dobânzilor datorate de contribuabilii cu întârzieri la plată

Teodorovici vrea amnistie fiscală parţială şi asupra dobânzilor datorate de contribuabilii cu întârzieri la plată

Contribuabilii cu datorii la stat la 30 septembrie 2015 vor putea beneficia de ştergerea penalităţilor de întârziere la plată dacă îndeplinesc cumulativ mai multe condiţii, una dintre acestea fiind achitarea restanţelor până în martie 2016

Amnistia fiscală anunţată în şedinţa de Guvern de miercuri, prin care se şterg penalităţile contribuabililor persoane fizice şi juridice care au întârzieri la plată şi care achită principalul şi dobânda până în martie 2016, ar putea fi extinsă parţial prin ştergerea unei părţi din dobânzi, însă până la limita la care statul se împrumută din piaţă, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Ieri (miercuri - n. r.) a fost pe masa Guvernului un proiect de amnistie fiscală, contribuabililor persoane fizice şi juridice care au de plătit dobânzi şi penalităţi de întârziere (pentru taxe neachitate - n. r.) să le putem şterge penalităţile dacă îşi vor plăti până în martie 2016 principalul şi dobânzile. Mai mult, nu mai cerem garanţii pentru această eşalonare. Practic, cu această ştergere, firma poate participa la licitaţii. Este un imbold pe care vrem să îl dăm pieţei. De asemenea, pentru cei care depun declaraţii rectificative până în martie 2016, la fel, penalităţile sumelor aferente nu se vor aplica. Eu încerc să mai adaug ceva - pe lângă penalităţile care se şterg şi măcar o parte din dobânzi, până la limita costului pe care îl am atunci când eu mă împrumut din piaţă ca stat, să poată fi şterse“, a declarat Teodorovici, potrivit Agerpres.
 
Potrivit proiectului menţionat, contribuabilii cu datorii la stat la 30 septembrie 2015 vor putea beneficia de ştergerea penalităţilor de întârziere la plată dacă îndeplinesc cumulativ mai multe condiţii, una dintre acestea fiind achitarea restanţelor până în martie 2016. 
 
O altă condiţie care trebuie îndeplinită pentru a beneficia de facilitatea menţionată se referă la plata, până la 30 iunie 2016, a dobânzilor aferente restanţelor. De asemenea, contribuabilul trebuie să aibă depuse toate declaraţiile fiscale până la data transmiterii cererii de anulare a penalităţilor de întârziere.
 
Contribuabilul poate depune cererea de anulare a penalităţilor de întârziere până la data de 30 iunie 2016, inclusiv.
 
Un alt punct din proiectul de act normativ prevede anularea penalităţilor de întârziere datorate pentru diferenţele suplimentare de plată declarate de contribuabili prin declaraţie rectificativă, cu scadenţă anterioară datei de 30 septembrie 2015, dacă sunt îndeplinite cumulativ mai multe criterii printre care şi depunerea declaraţiei rectificative până la data de 31 martie 2016.
 
În prezent, pentru plata cu întârziere a obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat sau bugetelor locale, contribuabilii datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere ori majorări de întârziere, după caz. Penalităţile de întârziere sunt calculate ca procentaj din obligaţia principală în funcţie de întârzierea la plata acestora faţă de scadenţă.
 
Facilitatea fiscală nu se aplică pentru obligaţiile de plată rezultate din raporturile juridice contractuale (redevenţe, chirii, dividende), cu excepţia redevenţelor miniere, a redevenţelor petroliere şi a redevenţelor rezultate din contracte de concesiune, arendă şi alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţie agricolă, încheiate de Agenţia Domeniilor Statului.
 
De asemenea, facilitatea fiscală nu se aplică nici contribuabililor aflaţi în procedura insolvenţei potrivit Legii nr. 85/2014 întrucât aceşti contribuabili se află sub un regim special în ceea ce priveşte modul de îndeplinire a obligaţiilor de plată.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările