Teodorovici: Salariul minim trebuie eliminat din sectorul privat, să rămână doar în sectorul public. Dacă pleacă 20% din funcţionari, nu le-ai simţi lipsa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obligaţia de a oferi un salariul minim în sectorul privat trebuie eliminată, iar aceasta ar trebui să rămână doar la stat, a declarat vineri ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici, care a sugerat de asemenea că 20% din funcţionarii de la stat stai degeaba şi „n-ar simţi nimeni” dacă ar pleca.

Salariul minim n-ar trebui să mai fie pe toată economia, ci doar în sectorul public. „Trebuie eliminată această obligaţie. Pentru că statul nu ar trebui să se bage în piaţă. Poţi să îl faci eventual o referinţă pentru mediul privat. Poţi, ca stat, să dai facilităţi celor care nu au angajaţi sub acel barem, dar atât. Lasă-l pe patron să vadă cu cât plăteşte”, a declarat ministrul Finanţelor, potrivit Economica.net.

Totodată, el a spus că salariul minim n-ar trebui să mai fie pe toată economia, ci doar în sectorul public. „Dacă 20% dintre funcţionarii din administraţia centrală ar pleca n-ar simţi nimeni. Ba mai mult, lucrurile ar merge chiar mai bine. Suntem o administraţie de super eroi”, a spus ministrul Finanţelor.

Salariul minim brut pe economie a fost majorat la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, de la 1.450 lei, măsura incluzând şi transferarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi majorarea acestora. 

Aproape jumătate din forţa de muncă din România este plătită cu sau aproape de salariul minim, iar promisiunile majorărilor salariale pentru bugetari au dus la o migraţie către aceste posturi, arată un studiu al Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM) privind dinamica industriei angajatoare din România, în perioada 2016-2017.

Potrivit acestuia, o tendinţă îngrijorătoare a ultimilor ani o constituie creşterea ponderii salariaţilor aflaţi în zona salariului minim în total forţă de muncă, mai arată autorii studiului. Potrivit acestora, peste 46% din forţa de muncă din România este plătită cu sau aproape de salariul minim. Circa 36,6% din muncitorii din ţară primeau salariul minim, la acea vreme de 1.450 lei, în timp ce alţi 9,6% erau plătiţi cu mai puţin de 350 de euro, adică sub 1.600 de lei.

Odată cu promisiunile de majorare a salariilor bugetarilor, a urmat şi mişcarea naturală: tot mai mulţi români s-au înghesuit să prindă aceste posturi. Drept urmare, sectorul serviciilor de administraţie publică generală a înregistrat anul trecut cea mai importantă creştere a numărului de contracte de muncă, de 16,62%, ajungând la 19.309 de contracte.

Luând în considerare şi faptul că perioada 2015-2016 a adus, de asemenea, o majorare cu 10.509 (+9,95%) a numărului de contracte de muncă, autorii studiului constată o tendinţă constantă de creştere a numărului de salariaţi la nivelul acestui sector.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite