Teodorovici: Cei care livrează bunuri la domiciliu au obligaţia să bată bacşişul pe casă, când ajung la sediu. Ministrul nu a spus cum ajunge bonul pe bacşiş la client

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care livrează bunuri la domiciliu trebuie să marcheze bacşişul primit pe casa de marcat atunci când ajung la sediu, a precizat astăzi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, după ce acesta a declarat ieri că un client trebuie să se deplaseze la sediul firmei care face livrări dacă vrea să ofere bacşiş angajatului, unde i se eliberează şi un bon fiscal separate.

„Nu este prevedere legală care sa acopere toate posibile speţe mai ales în cazul României. În acest caz, în care se livrează un bun la domiciliu, dacă dorim să lăsăm acel bacşis, se bate pe casa de marcat când cel care a livrat ajunge la sediu. Nu merge nimeni acolo. Cel care livrează pizza are obligaţia legală ca atunci când se întorc la sediu să bată pe casa de marcat acel bacşis“, a spus Teodorovici.

Persoanele care livrează pizza la domiciliu sau la birou pot primi un bacşiş, dar numai dacă este lăsat la firma unde acestea lucrează, cumpărătorul având obligaţia să se deplaseze la acea locaţie pentru a le fi eliberat bonul fiscal, a declarat luni Eugen Teodorovici.

El a răspuns astfel întrebat de presă cum este fiscalizat bacişul dat celor care livrează pizza.

„Dacă eu vreau să dau bacşiş băiatului care îmi aduce pizza, cum rezolv, domnule ministru?“, l-a întrebat un jurnalist pe ministru, acesta explicându-i că, dacă este mulţimit de „gustul şi serviciile prestate“, îi poate da bacşiş.

Întrebat însă în continuare cum poate fi dat acestuia bacşiş fără să primească bon fiscal, ministrul a răspuns: „Dacă doriţi să lăsaţi un bacşiş, mergeţi la unitatea respectivă, iar acolo, pe casă, bate bonul fiscal, bacşişul respectiv, şi asta este. Sau cu taxiul, vreţi să mă întrebaţi şi de taxiuri, dacă mergeţi cu taxi?“.

Venind astăzi cu o nouă soluţie în ceea priveşte bacşişul celui care face livrări la domiciliu, ministrul nu a precizat cum trebuie să procedeze clientul pentru a intra în posesia bonului fiscal emis pentru bacşiş – se deplasează la sediul firmei sau îi este adus la domiciliu. În plus, Teodorovici nu a precizat ce se întâmplă dacă angajatul firmei de livrări este surprins, într-un control al ANAF, cu sume de bani nejustificate, reprezentând bacşişul tocmai încasat. 

Până vineri, un agent economic care foloseşte casă de marcat nu poate fi sancţionat pentru neemiterea de bon fiscal pentru bacşiş, însă până atunci are termen pentru notificarea Fiscului că a constituit registrul special de bani. 

Mai exact, angajaţii magazinelor, restaurantelor şi ai tuturor operatorilor care sunt obligaţi să utilizeze case de marcat fiscale îşi vor declara banii în fiecare zi înaintea începerii programului de lucru, într-un registru de bani personali, cu paginile numerotate, completat fără ştersături sau modificări.

Prin acest caiet de bani, inspectorii Antifraudă din ANAF pot descoperi dacă angajaţii au asupra lor sume nejustificate de bani. 

Guvernul a decis recent să legifereze bacşişul, care să fie astfel evidenţiat pe un bon fiscal separat şi va fi taxat cu 16%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite