Surpriză în Legea salarizării unitare: salariul minim, umflat cu pompa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD a făcut public proiectul Legii de salarizare unitară, conform căruia ierarhizarea salariilor din sistemul bugetar va fi realizată etapizat, până în anul 2022. În anexele la lege, nu sunt însă prezentate explicit salariile ce vor fi încasate imediat ce legea va intra în vigoare, adică de la 1 iulie 2017, ci salariile la care bugetarii vor ajunge în decembrie 2022.

Alături de salarii, anexele la proiectul de lege prezintă şi coeficienţii de ierarhizare a acestora, astfel încât raportul dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu din sistem să fie de 1:12. Iar coeficientul 1 este aferent salariului minim pe economie. Aici, proiectul aduce o surpriză: conform acestuia, în anul 2022, salariul minim pe economie ar urma să fie de 2.500 de lei, căci la această cifră se ajunge dacă împărţim orice salariu menţionat în lege la coeficientul de ierarhizare corespunzător. Este pentru prima dată când se afirmă explicit că, în anul 2022, salariul minim va ajunge la această valoare.

Odată a juns la guvernare, Guvernul Grideanu a majorat salariul minim de la 1.250 la 1.450 de lei, iar în programul de guvernare s-a precizat că acesta va ajunge în 2020 la 1.750 de lei. Deci o creştere cu 300 de lei în patru ani. Şi, conform Legii de salarizare bugetară, în doar doi ani, salariul minim ar urma să cunoască o majorare mult mai substanţială, de 750 de lei, şi să ajungă la 2.500 de lei. Legea nu spune nimic despre dinamica de creştere a salariului minim pe economie, parametru esenţial pentru atingerea valorilor salariale menţionate în aceeaşi lege.

Cine se bucură primii

Primele salarii care vor creşte, de la 1 iulie 2017, după noua lege a salarizării unitare, vor fi soldele militarilor, salariile poliţiştilor şi ale angajaţilor din administraţia publică locală, inclusiv ale personalului care ocupă funcţii de demnitate publică, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene şi ai consiliului general al municipiului Bucureşti. Toate celelalte salarii urmează să fie majorate începând cu 1 ianuarie 2018, pentru ca până în 2022 creşterile să fie aplicate gradual.

Proiectul legii salarizării a fost făcut public de PSD, el urmând să intre în Parlament în 7-10 zile, au anunţat preşedintele PSD Liviu Dragnea şi ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu.

Potrivit prevederilor legii cadru, în sectorul bugetar, raportul între cel mai mic salariu de bază şi cel mai mare salariu de bază/soldă a funcţiei de bază/salariu al funcţiei de bază/indemnizaţie de încadrare/indemnizaţie lunară este de 1 la 12.

Prevederile se aplică etapizat, începând cu 1 iulie 2017.

Majorări de la 1 iulie 2017                                                                             

Începând cu data de 1 iulie 2017, soldele de funcţie ale personalului militar se majorează cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna martie 2017. De asemenea, salariile de funcţie ale poliţiştilor se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna martie 2017. Mai mult, angajaţii din administraţia publică locală vor beneficia de salariile de bază stabilite conform prevederilor legii.

Pentru toate celelalte categorii de bugetari, salariile vor rămâne până la 31 decembrie 2017 la acelaşi nivel cu cel din luna martie 2017.

Majorări de la 1 ianuarie 2018

Începând cu data de 1 ianuarie 2018 se acordă mai multe creşteri salariale.

Medicii şi asistenţii medicali vor beneficia de salarii de bază la nivelul celor prevăzute pentru anul 2022. Astfel, un medic primar cu studii superioare, gradaţie 0 va avea un salariu de bază de 12.500 lei, iar un medic rezident anul I va beneficia de un salariu de bază de 5.700 lei. Un asistent medical va avea un salariu de bază de 4.345 lei.

Personalul didactic din învăţământ va beneficia de o majorare a salariilor de bază de 50% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017.

Pentru toate celelalte categorii de bugetari, salariile de bază se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017.

Indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică se stabilesc pe baza coeficienţilor şi a salariului de bază minim brut pe ţară.

Majorări continue până în 2022

În perioada 2019-2022, salariile de bază se vor majora în fiecare an, crescând cu câte un sfert din diferenţa dintre salariul prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018.

În situaţia în care, începând cu 1 ianuarie 2018, salariile de bază  sunt mai mari decât cele prevăzute pentru anul 2022 sau devin ulterior mai mari, ca urmare a majorărilor, se acordă cele prevăzute pentru anul 2022.

Începând cu 1 ianuarie 2018, cuantumul sporurilor, majorărilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, premiilor se determină utilizând salariul de bază.

Mai mult, salariile de bază se rotunjesc din leu în leu în favoarea salariatului.

Începând cu anul 2023, salariile de bază se vor stabili prin înmulţirea coeficienţilor prevăzuţi în anexele la lege cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la acea dată.

Principiile creşterilor

Guvernul motivează creşterile precizând că astfel vor fi eliminate disfuncţionalităţile existente în sistemul public de salarizare.

Astfel, vor creşte salariile de bază mici cu un procent mai mare faţă de celelalte salarii de bază, astfel încât raportul între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar se reduce la 1 la 12, faţă de 1 la 15 cât este în prezent.

Aşadar, salariile de bază aflate la baza piramidei salariale vor înregistra o creştere accentuată , în jur de 100%, această creştere fiind din ce în ce mai mică pentru salariile aflate în partea superioară a piramidei salariale.

Legea prevede, de asemenea, creşterea substanţială a salariilor de bază pentru personalul medical, începând cu anul 2018, astfel încât medicul UPU să beneficieze de echivalentul a 3.600 euro pe lună, iar medicul rezident UPU să beneficieze de echivalentul a 1.200 euro/lună.

Mai mult, se doreşte creşterea substanţială a salariilor de bază pentru personalul din educaţie, această creştere fiind cuprinsă între 90% -150%, pentru învăţământul preuniversitar şi între 33% - 125% pentru învăţământul universitar.

Legea prevede, totodată, creşterea substanţială, de peste 100%, a salariilor de bază pentru personalul artistic din familia ocupaţională „Cultură“, dar şi creşterea substanţială, de peste 100%, a salariilor de bază pentru personalul din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, în special pentru funcţiile cu nivel mai mic de salarizare.  

Noua lege mai prevede şi acordarea primei de vacanţă anuale, sub formă de vouchere de vacanţă, la nivelul unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dar şi acordarea indemnizaţiei de hrană anuală la nivelul a două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată.

Pensiile speciale sunt îngheţate

Legea pregătită de PSD influenţează şi pensiile speciale, de care beneficiază, în acest moment, magistraţii, parlamentarii, diplomaţii, militarii, politştii şi gardienii din închisori. Să luăm cazul unui parlamentar. Pensia specială de care se bucură un fost senator sau deputat se calculează în funcţie de salariul brut. Cum PSD s-a angajat să crească şi lefurile parlamentarilor, automat ar fi crescut şi pensiile speciale. Însă noua lege, deşi prevede creşteri salariale pentru toate categoriile care beneficiază de pensii speciale, blochează creşterea pensiilor speciale la nivelul actual. Pe lângă pensia specială, toate aceste categorii mai primesc şi pensie normală, care va fi indexată în funcţie de creşterea salariului mediu.

Creşte sporul de doctorat

Legea salarizării prevede o creştere a sporului de doctorat de la 15%, cât este în prezent, la 50% din salariul minim. „Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie lunară pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul“, arată proiectul de lege. Salariul minim este de 1.450 de lei.

Legea salarizarii unitare 

Anexa nr. V - FAMILIA OCUPAŢIONALĂ DE FUNCŢII BUGETARE ”JUSTIŢIE” ŞI CURTEA CONSTITUŢIONALĂ 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite