Suma modică pe care o câştigă o gospodărie rurală din agricultură

Suma modică pe care o câştigă o gospodărie rurală din agricultură

Unei persoane care trăieşte într-o gospodărie din spaţiul rural îi revin, în medie, 1.295,64 lei lunar, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Această sumă, reprezentativă pentru primele trei luni din 2019, înseamnă aproape jumătate din nivelul venitului mediu lunar din zona urbană care este de 2.144,38 lei, potrivit INS.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cea mai mare parte a veniturilor unei gospodării rurale provine din salarii (54,3%) şi doar 3,7% din agricultură (48 de lei lunar, în medie/persoană), adică din încasările băneşti de la societăţi şi asociaţii agricole, din vânzări de produse agroalimentare, animale şi păsări sau din prestarea unor munci agricole. Acestea sunt cifre rezultate din anchetele INS, prin urmare este de presupus că sunt câştiguri din economia formală, contabilizată.

În medie, într-o familie de agricultori (capul gospodăriei este agricultor), venitul mediu lunar al unui membru este 786,13 lei, adică 166 euro. Pentru comparaţie, media Uniunii Europene privind venitul mediu lunar al unui agricultor este de 1.250 euro (15.000 euro/an).

Citiţi textul integral pe fermierinromania.ro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: