Sub povara ratelor: Restanţele românilor la creditele în lei au atins cel mai înalt nivel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ratele la împrumuturile contractate în anii de boom economic sunt încă pentru mulţi o povară. Peste 700.000 de români nu reuşesc să-şi plătească ratele la timp şi se adâncesc în datorii tot mai mari de la o lună la alta. Datele Băncii Naţionale a României arată că nivelul restanţelor la creditele în lei a atins un nivel maxim istoric la sfârşitul lunii septembrie.

Valoarea ratelor neachitate la scadenţă pentru creditele în lei, cu restanţe de peste 30 de zile, a ajuns la sfârşitul lunii septembrie la 4,41 miliarde de lei (994 de milioane de lei), acesta fiind cel mai ridicat nivel înregistrat de sistemul bancar din România. Stocul sumelor restante era ăn creştere cu 3,3% faţă de începutul acestui an şi cu 8,2% faţă de aceeaşi lună din 2014. Restanţe de peste 4,4 miliarde de lei s-au mai înregistrat doar în luna februarie a anului trecut.  

În ceea ce priveşte restanţele la creditele în euro, acestea au scăzut uşor în ultimele luni şi s-au stabilizat la echivalentul a 4,9 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro), în timp ce sumele restante la împrumuturile în franci elveţieni erau la sfârşitul trimestrului al treilea la echivalentul a 1,92 miliarde de lei (430 de milioane de euro), potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. 

Peste 700.000 de români cu eticheta „restanţier“

La sfârşitul lunii septembrie, 716.236 de români erau restanţieri la bănci pentru unul sau mai multe credite. Numărul lor este în scădere faţă de luna august (cu 3.000 de persoane), însă este mai mare cu 6.850 faţă de începutul acestui an. Numărul de împrumuturi pentru care se înregistrau sume restante la finalul lunii septembrie era de peste 960.000 şi era în uşoară scădere faţă de luna precedentă, dar în creştere cu peste 18.000 faţă de începutul anului. 

Românii se împrumută ca să-şi plătească datoriilor

Un studiu realizat recent de compania de recuperare creanţe Kruk arată că 7 din 10 români sunt nevoiţi să se împrumute pentru a trăi de la un salariu la altul şi că cei mai mulţi datornici au restanţe la întreţinere şi utilităţi. Studiul mai arată că 69% din români se împrumută - 43% din români se împrumută de la familie, 36% de la colegi şi prieteni, 23% de la bănci şi 6% de la firme de creditare. În plus, mulţi români ajung să se împrumute pentru a acoperi alte datorii acumulate. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite