STUDIU Salariul minim din România versus cel din alte ţări. Am avut cea mai mare creştere a salariului minim pe economie din UE, în ultimul an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a înregistrat cea mai mare creştere a salariului minim pe economie din Uniunea Europeană, în ultimul an, de peste 50%, ajungând la 407,3 euro, arată un studiu realizat de Eurofound, Agenţia UE pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă.

Potrivit acestuia, din 22 de ţări analizate, 19 ţări au înregistrat o creştere a salariului minim legal în perioada 1 ianuarie 2017 - 1 ianuarie 2018 în termeni nominali, dintre care 18 şi în termeni reali.

Cu o creştere reală de 50,4% (şi o creştere nominală de 52%) între 1 ianuarie 2017 şi 1 ianuarie 2018, România se află în fruntea clasamentului. Rata ţării a depăşit în mod substanţial rata Bulgariei.

În 2017, salariul minim din România a reprezentat 44,5% din salariul mediu. După creşterea de la 1 ianuarie 2018, se preconizează că va atinge 45,7% din salariul mediu.

Imagine indisponibilă

Unii analişti susţin însă că acest ritm de creştere nu a fost susţinut de o creştere a productivităţii corespunzătoare şi dăunează competitivităţii ţării. Autorii menţionează că este important de ştiut că majorarea de la 1 ianuarie 2018 compensează angajaţii pentru transferul unor contribuţii din partea angajatorilor către angajaţi.

Ţara noastră a fost urmată, din punctul de vedere al majorării reale a salariului minim, de Bulgaria, Letonia, Slovacia şi Cehia.

Salariul minim a crescut cu peste 200% în ultimii opt ani

Din 2010 până în prezent, cele mai mari creşteri ale salariului minim au fost înregistrate (creştere nominală şi creştere reală) în Bulgaria şi România. Însă ambele ţări mai au încă o cale lungă pentru a ajunge nivelurile salariilor minime din ţările din vestul Europei, mai precizează studiul.

În ultimii opt ani, nivelul nominal al salariilor minime legale a crescut în toate ţările UE, cu excepţia Greciei, unde acum este mai mic decât în 2010 (cu aproximativ 20%). Irlanda a reprezentat ţara cu cea de-a doua creştere mai lentă (deşi indicele german este mai mic deoarece salariul minim legal a fost introdus abia în 2015).

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în România (217%), Bulgaria (113%) şi Ungaria (88%). În Slovenia, salariul minim a stagnat în ultimii ani, după ce a cunoscut o creştere rapidă la începutul deceniului.

Imagine indisponibilă

Atunci când se ţine cont şi de evoluţia preţurilor de consum, creşterea salariului minim din România continuă să se situeze pe primul loc, aproape triplându-se în ultimii opt ani.

Imagine indisponibilă

Cele mai mari şi cele mai mici salarii minime

Cel mai mare salariu minim a fost înregistrat în Luxemburg şi a atins aproape 2.000 de euro. Bulgaria a avut – la 260,8 de euro – cel mai scăzut salariul minim, reprezentând aproximativ o optime din nivelul Luxemburgului. Salariul minim al bulgarilor este relativ scăzută - chiar şi în comparaţie cu alte ţări cu rază mică de acţiune - iar al doilea cel mai scăzut, cel din România, este de 407,3 euro.

Imagine indisponibilă

Ţări cu valori ale salariului minim de aproximativ 1.450 euro pe lună: Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Luxemburg, Ţările de Jos şi Regatul Unit.

Ţările cu valori ale salariului minim cuprinse între 650 şi 900 de euro: Grecia, Malta, Portugalia, Slovenia şi Spania.

Ţări cu valori ale salariului minim de aproximativ 500 euro sau mai mici: Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia.

În timp ce ratele de creştere ale salariului minim ar putea părea relativ ridicate în unele ţări, se ne putem întreba cât va dura până când salariul minim va atinge nivelul ţărilor dezvoltate. Dacă rata de creştere a salariului minim nominal legal din perioada 2010-2017 este extrapolată, mai devreme de jumătatea anilor 2040 cel puţin jumătate din ţările cu nivel scăzut al salariului minim s-ar putea încadra în nivelurile minime de salarizare aplicabile în ţările dezvoltate.

Aceasta înseamnă că diferenţele actuale ale salariului minim în statele membre ale UE ar putea să nu dispară pe termen scurt. În mod semnificativ, acest scenariu nu ia în considerare ciclurile economice sau politice, schimbările în productivitate sau cursurile de schimb. În plus, rata de creştere înregistrată în unele ţări (de exemplu, România) nu va continua.

Circa 40% din lucrătorii din România primeau salariul minim

Există o relaţie pozitivă interesantă între ponderea lucrătorilor plătiţi cu salariul minim şi creşterea salariilor minime nominale în perioada 2010-2018. Cele patru ţări cu cea mai mare creştere a salariului minim - depăşind pragul de 10% din 2010 - şi anume Bulgaria, Estonia, Ungaria şi România, raportează proporţii mari de salariaţi care primesc salariul minim.

În februarie 2017, aproximativ 40% (aproximativ 2,1 milioane de angajaţi) au primit salariul minim, din care aproximativ 300.000 lucrau în sectorul public. Potrivit unui studiu al Institutului Naţional de Cercetare Ştiinţifică pentru Muncă şi Protecţie Socială, numărul salariaţilor care primesc salariul minim s-a triplat din 2011, ca urmare a majorărilor succesive ale salariului minim.

Eurofound - Statutory Minimum Wages 2018

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite