STUDIU Salariile din firmele private au crescut cu 10% în primul semestru, bonusurile au fost mai mari cu 16%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nevoia de fidelizare a angajaţilor îi determină pe patroni să-i plătească mai bine
Nevoia de fidelizare a angajaţilor îi determină pe patroni să-i plătească mai bine

Un studiu publicat de compania de HR Smartree arată că prima jumătate de an a adus un avans de circa 10% al salariilor oferite de patroni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar bonusurile au crescut şi ele cu peste 16%, până la aproximativ 146 de lei brut pe lună.

„În primele şase luni din 2016, companiile din mediul privat au fost mai darnice cu angajaţii, acest lucru fiind determinat de mai mulţi factori. Evoluţia pozitivă a economiei, dezvoltarea companiilor din mai multe sectoare şi creşterea salariului minim pe economie au avut un impact important“, a declarat directorul general al Smartree, Adrian Stanciu.

Fidelizarea angajaţilor, tot mai importantă

Potrivit analizei, salariile au avut astfel un avans mediu de 10% în primul semestru, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015. De altfel, încă din primul trimestru s-a înregistrat o creştere de 8,9%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce în trimestrul al doilea creşterea a fost de 10,9%, faţă de perioada similară din anul anterior.

„Acest avans a fost determinat şi de strategia companiilor privind retenţia angajaţilor. Pe o piaţă a muncii efervescentă, mai ales în segmente precum IT, medical, automotive sau alte industrii unde există un deficit de specialişti, angajatorii au fost nevoiţi să ofere salarii şi beneficii mai mari pentru a păstra sau a atrage noi angajaţi“, a mai spus Adrian Stanciu.

Bonusurile extrasalariale, tot mai generoase

În ceea ce priveşte bonusurile oferite de către companii în perioada menţionată, acestea au avut valori mai mari cu circa 16%, comparativ cu prima jumătate a anului trecut.

De asemenea, în primul trimestru din acest an s-a înregistrat o creştere de 13,3%, iar în al doilea trimestru de 18,9%, faţă de perioadele similare din 2015.

În medie, bonusurile oferite în primele şase luni din 2016 au avut o valoare medie de 146 de lei lunar brut per angajat, conform statisticilor Smartree.

De asemenea, beneficiile extrasalariale - tichete de masă, abonamente medicale la clinici private, decontarea cheltuielilor de transport, abonamente la săli de sport, săli de relaxare etc. - au fost, şi ele, tot mai des acordate angajaţilor din privat.

Cresc şi concediile

Aceleaşi date arată că primul semestru din 2016 a adus şi o creştere de circa 19% a numărului de zile de concediu de odihnă luate de către angajaţi, în timp ce numărul de zile de concediu medicale au fost mai mari cu peste 17%.

Industriile care au raportat cele mai mari creşteri salariale în prima jumătate a acestui an au fost cele în care se oferă salariul minim pe economie, spre exemplu retail şi logistică, dar şi firmele din industriile cu marje mari de profit, precum cele din domeniul IT, care au o politică de salarizare foarte bine pusă la punct, definită prin creşteri salariale anuale.

Pe de altă parte însă, industrii precum cea petrolieră şi cea bancară au avut de suferit în această privinţă, lucru determinat de scăderea preţului la barilul de petrol, în primul caz, şi de modificările legislative, în cel de-al doilea caz.

Efectivul de angajaţi a rămas constant

În ceea ce priveşte numărul angajaţilor, acesta a rămas constant în primul semestru din acest an, având un avans de sub 2%.

Raportat la trimestre, primele trei luni din 2016 au adus o scăderea uşoară a numărului de angajaţi, de circa 1,16% versus anul anterior, pentru ca al doilea trimestru din 2016 să aducă o creştere de peste 4,8%, comparativ cu perioada similară din 2015.

Pentru realizarea Smartree Workforce Index, un instrument care oferă o sinteză a evoluţiei recrutărilor, a creşterii salariale şi a bunăstării angajaţilor, sunt luate în calcul peste 200 de companii care activează în diverse industrii din domeniul privat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite