STUDIU Românii cred că „înainte era mai bine“ şi pentru bugetul familiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gestionarea datoriilor pare să fie mai grea în prezent decât în trecut
Gestionarea datoriilor pare să fie mai grea în prezent decât în trecut

Tinerii şi chiar vârstnicii de acum sunt convinşi că părinţii lor aveau datorii mai mici şi că erau mai puţin stresaţi de problemele materiale.

Din 10 români chestionaţi în cadrul unui sondaj, şase au afirmat că părinţii lor aveau datorii mai mici şi patru – că generaţia acestora era mai puţin interesată de latura materială.

Sondajul, realizat de iVox la solicitarea companiei de gestionare a creanţelor KRUK România, mai arată că jumătate dintre români sunt convinşi că părinţii lor „îşi permiteau mai mult“ în anii tinereţii.

Într-un cuvânt, expresia „înainte era mai bine“ se potriveşte – în opinia participanţilor la sondaj – şi în ceea ce priveşte bugetul familiei.

Într-adevăr, în anii comunismului, cine dorea un obiect de folosinţă îndelungată (de exemplu, o maşină) sau un împrumut (de regulă, CAR) trebuia mai întâi să depună, să economisească din banii proprii – de fapt, să participe în mare măsură la finanţarea respectivă.

Acest comportament, generator mai degrabă de confort financiar decât de stres, duce inevitabil la concluzia că generaţia anterioară avea datorii mai mici şi mai uşor de gestionat.

Datoria, factor de presiune psihică

Ce emoţii îi încearcă pe românii confruntaţi cu situaţia de a fi datornici?
Cele mai mari procentaje (48% din tineri şi 59% din cei vârstnici) afirmă că resimt o „presiune“ psihică, iar în ordine descrscătoare a ponderilor s-au mai remarcat nesiguranţa şi anxietatea (la tineri), respectiv frustrarea şi chiar ruşinea (la vârstnici).

În schimb, ieşirea din datorii i-ar determina pe români să resimtă o uşurare; de remarcat că, odată scăpaţi de datorii, tinerii s-ar simţi mult mai obosiţi, în timp ce vârstnicii ar resimţi sentimente de bucurie şi de libertate.

Din trei români, doi sunt datori

Sondajul KRUK mai arată că doi din trei români au o datorie, iar în jumătate din cazuri aceasta depăşeşte 5.000 de lei. De asemenea, două treimi dintre cei care au credite au contractat datoria de la bănci, iar 20% de la rude.

Tot referitor la situaţia finanţelor personale, 20,2% din români au declarat că au avut o datorie mai mare de 1.000 de lei în ultimii 10 ani, iar 31,7% – că au contractat un împrumut mai mare de 1.000 de lei în ultimul deceniu.

Potrivit studiului, când vine vorba despre atitudinea faţă de bani, 41% din români declară că aceştia „contează, dar numai cât să aibă un trai decent“, iar 21% spun că „e bine să ai cât mai mulţi bani cu putinţă şi cine nu recunoaşte acest fapt minte sau este ipocrit“.

Coordonatorul studiului KRUK, antropologul Vintilă Mihăilescu, a remarcat că românii se comportă în general corect şi chiar cu respect faţă de bani.

Peste 40% îşi asumă vina personală pentru faptul că au ajuns datornici şi mai mult de 50% vor să iasă din datorii pentru liniştea lor“, a explicat antropologul.


Tinerii, cei mai activi debitori

KRUK a administrat anul trecut creanţe în valoare de 6,2 miliarde de lei, 35% revenind debitorilor cu vârste cuprinse între 31 şi 40 de ani (1,97 miliarde de lei), iar 30% celor din segmentul 41-50 de ani (1,67 miliarde de lei).

Majoritatea datoriilor urmărite de companie pentru recuperare sunt deţinute de persoane fizice (96%), iar media unei creanţe este de 7.000 de lei. Compania KRUK România, filială a grupului polonez Kruk, este specializată în managementul integrat al creanţelor, având clienţi atât din sectorul financiar, cât şi mari companii.

Banii, datoriile şi sentimentele

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite