Statul va acorda ajutoare pentru nouă companii care au investiţii cu impact major în economie. Dacia, Airbus şi Bosch, pe lista beneficiarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul de selecţie a cererilor de acord pentru finanţare depuse în baza schemei de ajutor de stat de stimulare a investiţiilor cu impact major în economie s-a încheiat, anunţă Ministerul Finanţelor Publice (MFP), într-un comunicat.

„Selecţia investiţiilor cu impact major în economie a ajuns în etapa finală. A început şi evaluarea proiectelor înscrise în schema de sprijin pentru noi locuri de muncă.
Din 36 de proiecte de investiţii  au fost selectate şase în valoare totală de 2,2 miliarde de lei. Ajutorul de stat solicitat se ridică la 621,4 milioane de lei.
Urmează ca, în maximum 45 de zile lucrătoare de la publicarea listei, să fie analizate cele şase cereri de acord pentru finanţare şi anunţate rezultatele finale“, menţionează MFP.

Bosch ia cei mai mulţi bani

Pe lista proiectelor selectate, publicată pe site-ul MFP, se regăsesc companii care într-adevăr au impact major în economie, cum sunt Automobile Dacia, Bosch, Timken sau Airbus Helicopters.

Pe primele două locuri în topul finanţărilor se situează Bosch Rexroth SRL Alba Iulia (73,3 milioane de lei ajutor nerambursabil) şi Robert Bosch SRL Jucu (71,2 milioane de lei), cele două societăţi asumându-şi în total crearea a 1.191 de locuri de muncă.

Pe locul al treilea se situează Timken Prahova, cu 66 de milioane de lei (120 de locuri de muncă asumate), iar Automobile Dacia ocupă poziţia a patra, cu 58,3 milioane de lei (zero locuri de muncă asumate), potrivit listei MFP.

Concurenţă acerbă

„Menţionăm că, în perioada 11.07-22.08 2016 au fost depuse 36 de cereri de acord pentru proiecte de investiţii în valoare totală de 5,4 miliarde de lei.
Ajutorul de stat total solicitat a fost de 1,9 miliarde de lei, în condiţiile în care bugetul total al sesiunii este de  638 de milioane de lei“, arată MFP.

Punctajul s-a realizat pe baza criteriilor de evaluare prevăzute de HG nr. 807/2014: valoarea investiţiei, tipul investiţiei iniţiale, locaţia realizării investiţiei, rentabilitatea cifrei de afaceri (în cazul întreprinderilor în activitate), valoarea capitalului subscris şi vărsat (în cazul întreprinderilor nou înfiinţate).

O nouă sesiune pentru crearea de locuri de muncă

„În ceea ce priveşte schema de ajutor de stat pentru stimularea creării de locuri de muncă, aceasta se bucură de succes: 22 de cereri au fost înregistrate, în perioada 8-22 august 2016. În baza acestora s-ar putea crea 3.653 de locuri de muncă“, se mai arată în comunicat.

Lista cererilor de acord pentru finanţare este publicată pe site-ul Ministerului, la secţiunea Ajutor de stat – H.G. nr. 332/2014.

Evaluarea cererilor şi a documentaţiei necesare în prima etapă se realizează în maximum 30 de zile lucrătoare de la data încheierii sesiunii.

La finalizarea evaluării, Ministerul Finanţelor Publice va publica lista întreprinderilor admise sau respinse după prima etapă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite