Sporurile bugetarilor, verificate de Guvern. Cîţu: Posturile de directori generali se vor atribui prin rotaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Florin Cîţu a afirmat că analiza privind sporurile pentru bugetari nu a fost încă finalizată, dar aceasta va fi implementată pe o perioadă de doi ani, timp în care vor scădea cheltuielile de personal, ceea ce va avea impact asupra bugetelor din anii 2022 şi 2023.

El a vorbit despre variante în discuţie privind ocuparea posturilor de către funcţionari: „Sunt mai multe variante. De exemplu o rotaţie – să nu mai rămână aceeaşi poziţie de 20 de ani de zile, după un mandat sau două mandate de director general în funcţie să trebuiască să schimbi locul în altă parte”. Şeful Guvernului a mai precizat că intenţia este creşterea procentului privind realizarea investiţiilor din fonduri europene.

Ar însemna ca funcţionarii să dea un concurs anual?

„Sunt mai multe variante. Chiar să ştiţi că sunt variante, urma să fie introdus de Ministerul Finanţelor Publice, lucru care se întâmplă în UE de foarte mult timp şi la Comisia Europeană. De exemplu o rotaţie – să nu mai rămână aceeaşi poziţie de 20 de ani de zile, după un mandat sau două mandate de director general în funcţie să trebuiască să schimbi locul în altă parte. Deci sunt multe exemple la UE în guvernanţa administraţiei publice”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat luni la Parlament dacă ar fi o variantă ca funcţionarii să dea anual concurs.

Chestionat dacă va fi efectuată o analiză asupra sporurilor bugetarilor, premierul a răspuns: „Nu este finalizată. Se face în paralel cu analiza pe buget, cu bugetul pentru 2021”.

„Aici este vorba de o reformă pe care vrem să o introducem pe doi ani de zile. O mare parte din ce vom adopta în 2021 va avea impact în 2022. Deci nu ne gândim doar la bugetul pe 2021, ne gândim pe doi ani de zile.  Eu aşa mă uit la acest buget şi la investiţii şi la cheltuielile de personal. La tot acest ansamblu ne uităm pentru cei doi ani de zile. Să vă spun eu de investiţii, vor creşte anul acesta cheltuielile cu investiţiile. Vom păstra acelaşi principiu ca anul trecut de a finanţa o cât mai mare parte de investiţii din fonduri europene. În şedinţa de Guvern, cred că acum două sau trei şedinţe de Guvern am cerut ministerelor să identifice  acele proiecte de investiţii care pot fi transferate pe PNRR. Acest efort pe care l-am făcut anul trecut şi a dat rezultate, aproape jumătate din banii cheltuiţi anul trecut pe investiţii au fost decontaţi. Dorim să creştem acest procent. Cea mai mare parte din banii cheltuiţi la buget, de fapt pe investiţii să fie pe fonduri europene”, a completat Cîţu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite