"Spaima bogătaşilor", un expert FMI în verificarea marilor averi, a venit în România. Cine este Norman Gillanders

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialistul Fondului Monetar Internaţional (FMI) în conformarea fiscală a contribuabililor cu averi mari, Norman Gillanders, îi va instrui pe inspectorii ANAF în vederea urmăririi miliardarilor.

Potera fiscală se mişcă lent, dar imparabil: după ce a luat urma bogătaşilor care prezintă risc de neraportare sau de raportare falsă a averilor, va primi consultanţă direct de la expertul Fondului Monetar Internaţional (FMI) pe probleme de conformare a contribuabililor, Norman Gillanders, care a sosit ieri pentru o „misiune tehnică“ în România.

Ca expert al FMI, Gillanders colaborează cu autorităţile fiscale din Albania, Bulgaria, Croaţia, Moldova, Muntenegru şi România din 2011, după ce timp de 33 de ani (din 1977 până în 2010) a fost comisar în cadrul Fiscului din Irlanda.

Am trecut deja de faza de notificare a unor contribuabili care deţin averi considerabile, cei mai mulţi colaborează foarte bine, dar unii dintre ei încă nu au înţeles că trebuie să-şi raporteze la fisc deţinerile din străinătate. În luna martie sau aprilie vom avea o întrunire cu industria de consultanţă fiscală, pentru a explica procedurile ce urmează, apoi vom trece la faza a doua, de inspecţie şi control efectiv, şi cred că în acest an vom avea şi câteva decizii. Acest program de control al marilor averi este elaborat împreună cu experţii Fondului Monetar Internaţional, iar reprezentantul care se ocupă de el începe astăzi (n.n. – joi) o misiune tehnică în România“, a declarat Tiberiu Vespan, şef de cabinet în cadrul ANAF.

El a precizat, la Conferinţa Anuală de Taxe şi Impozite, organizată joi de PricewaterhouseCoopers, că Norman Gillanders le va împărtăşi inspectorilor ANAF experienţa acumulată în alte ţări în materia urmăririi fiscale a miliardarilor.

Ce riscă afaceriştii urmăriţi

Oficialul ANAF a explicat că, dacă se va ajunge la concluzia că au fost eludate legile fiscale de către bogătaşii de top, acestora li s-ar putea sechestra averile, dar a precizat că totul se va desfăşura cu respectarea normelor privind secretul fiscal.

În principiu, nimeni nu va afla cine sunt persoanele urmărite sau sancţionate, pentru că noi vom respecta cu stricteţe secretul fiscal. Se va afla doar în cazul în care aceste persoane vor organiza conferinţe de presă pentru a-şi prezenta punctul de vedere. În prezent, cine trebuie să afle că este urmărit fiscal a aflat deja, pentru că a primit notificare de la noi“, a mai spus Tiberiu Vespan.

Potera fiscală cotrobăie peste tot

Inspectorii fiscali au pus la punct o formulă prin care, dacă miliardarii prezintă vreun risc de evaziune, îi va obliga să-şi declare averile. De la terenurile, clădirile, maşinile şi alte bunuri din proprietate (chiar şi animalele de rasă) – care sunt, de regulă, la vedere – până la cele mai puţin vizibile, cum ar fi poliţele de asigurare, banii din conturi sau diverse active cu valori de peste 10.000 de lei, toate trebuie trecute într-o declaraţie „de patrimoniu şi venituri“.

Concret, persoanele vizate, ale căror venituri şi deţineri sunt urmărite încă din 2011 de către Fisc, primesc o înştiinţare scrisă din partea administraţiei financiare, dar numai dacă – din punctul de vedere al inspectorilor – prezintă „risc de nedeclarare“.

Verificarea situaţiei fiscale personale se aplică încă din 2011, de atunci fiind vizate 300 de persoane pentru care Fiscul a început inspecţiile.


Cine este Norman Gillanders

Irlandezul Norman Gillanders (foto) este expert în cadrul FMI, având însărcinarea de a se ocupa de conformarea fiscală a contribuabililor şi
de a urmări gradul de risc al neconformării din ţările în care acţionează. Spre exemplu, în Republica Moldova, Giilanders coordonează Programul de Conformare a Persoanelor Fizice cu Venituri Mari, care prevede politici de asistenţă şi sprijin la facilitarea conformării, politicile de descurajare şi detectare a cetăţenilor care în mod intenţionat nu se conformează, procedura de monitorizare a conformării, criteriile de risc şi abordările pentru diminuarea impactului riscurilor.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite