Sorin Mierlea, Infocons: „Primim lunar 350 de sesizări legate de sistemul financiar-bancar. Am mers prin bănci şi mi se dădeau răspunsuri halucinante“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul  de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar a fost lansat oficial marţi
Centrul  de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar a fost lansat oficial marţi

Centrul de protecţie a consumatorilor InfoCons primeşte lunar 350 de sesizări legate de sistemul financiar-bancar, iar cele mai multe dintre acestea nu pot fi rezolvate pe cale amiabilă, a declarat Sorin Mierlea, preşedintele organizaţiei. El a mai spus că a făcut un experiment şi a mers ”în trening” pe la bănci pentru a vedea cum îşi informează consumatorii la ghişeu şi a primit răspunsuri ”halucinante”.

”Dacă cetăţeanul nu are dreptate, vrem să înţeleagă de ce nu are dreptate, iar dacă are dreptate vrem să se întâmple ceva. De asemenea, vrem că şi sistemul financiar-bancar să înţeleagă că dreptatea este, de cele mai multe ori, la mijloc. Nu trebuie să demonizăm industria financiar-bancară, care este stâlpul societăţii, aşa cum se întâmplă în ultimii ani, dar şi sistemul financiar-bancar să înţeleagă că nu trebuie să fie la etajul 777, ci că face din societate. Am făcut un experiment, am mers prin bănci şi mi s-au dat nişte răspunsuri halucinante. Sistemul financiar trebuie să dea soluţii şi pentru cetăţeanul din Baia Mare, şi pentru ciobanul de pe Ceahlău şi pentru luntrasul din Delta Dunării şi pentru locuitorul din Cotroceni. Şi asta pentru că suntem toţi consumatori europeni şi avem drepturi”, a spus Mierlea la evenimentul de lansare a Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor din sistemul Bancar (CSALB).

Centrul SAL este o entitate non-profit de interes public, autonomă, neguvernamentală, apolitică, fără scop lucrativ, de interes public, cu personalitate juridică, constituită în baza Ordonanţei Guvernului nr.38/2015 privind privind soluţionarea alternativă a litigiilor dintre consumatori şi comercianţi, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr.654 din 28.08.2015, potrivit regulamentului său de funcţionare. Înfiinţarea acestuia s-a făcut pentru a implementa o directivă europeană.

Prezent la acelaşi eveniment, Bogdan Olteanu - viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR) - a urat băncilor succes ”în a înlătura molozul reputaţional acumulat în perioada de entuziasm”. 

”Trebuie ca acest mecanism să funcţioneze, să nu mai fim în situaţia ca la darea în plată în care să privăm tinerii din ziua de azi de case pentru a repara greşelile trecutului. Succes băncilor în a înlătura molozul reputaţional acumulat în perioada de entuziasm”, a afirma el.

De asemenea, Alexandru Păunescu - director al Direcţiei Juridice din cadrul BNR şi membru în Colegiul de coordonare al CSALB - a afirmat că procedurile reduc timpul pierdut în instanţă şi a dat ca exemplu faptul că există mai multe cazuri în care instanţele de judecată au dat, în speţe similare, soluţii diferite. ”Am văzut speţe în care o Curte de Apel a soluţionat o speţă într-un fel şi în alt fel la alta. Aceasta nu este nici măcar o procedură prealabilă, ci este o soluţie în afara instanţei. Termenul de 90 de zile este prevăzut de Directivă, iar gratuitatea pentru consumatori a fost aleasă de Legiuitorul român, pentru că în Directivă se precizează costuri modice”.

El a mai spus că procedura concilierii, realizată prin intermediul CSALB, este diferită de cea a medierii, care este reglementată prin altă lege. De asemenea, Păunescu a afirmat că CSALB doar administrează infrastructura de soluţionare a litigiilor şi nu se implică în proceduri, acestea fiind doar apanajul conciliatorilor înscrişi. În fine, Păunescu a spus că sunt peste 10.000 de procese în instanţă în acest moment între bănci şi consumatori. Oficialul a spus că deja au fost primite cinci dosare la CSALB, iar finanţarea de la bănci vine printr-un algoritm în funcţie de cota de retail şi de numărul de procese avute.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite