SONDAJ Românii cred că au salarii mici pentru că nu sunt bine reprezentaţi de sindicate şi pentru că economia nu este dezvoltată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii Oltchim, înscrişi în sindicate, au protestat de mai multe ori, nemulţumiţi fiind de nivelul salariilor şi de întârzierea plăţii acestora FOTO Adevărul
Angajaţii Oltchim, înscrişi în sindicate, au protestat de mai multe ori, nemulţumiţi fiind de nivelul salariilor şi de întârzierea plăţii acestora FOTO Adevărul

Salariile în România sunt mici din cauza faptului că economia este încă firavă, în creştere, dar şi din cauza faptului că salariaţii nu sunt bine reprezentaţi de sindicate, relevă rezultatele sondajului „Naţionalism economic românesc“ realizat de CSCI.

Astfel, 77% dine participaţii la sondaj sunt total (60%) sau parţial (17%) de acord cu faptul că angajaţii români nu sunt bine reprezentaţi de sindicatele actuale, arată rezultatele sondajului, potrivit Agerpres. 

În acelaşi timp, 58% din participanţi sunt total de acord că salariile mici sunt cauzate de slaba dezvoltare a economiei, iar 23% sunt parţial de acord. Aproape trei sferturi dintre români susţin că salariile mici sunt cauzate de faptul că angajaţii din România sunt exploataţi de către companiile străine. Pe de altă parte, 67% din participanţii la sondaj resping ideea că salariile mici ar fi rezultatul faptului că românii sunt neproductivi sau leneşi.

Destul de puţini (32%) consideră că problema este strict una internă, o lipsă a voinţei de muncă susţinută. „Adepţii acestui discurs votează în mai mare măsură cu partidele de dreapta“, reiese din sondaj.

Însă, potrivit sondajului, cei mai mulţi (80%) sunt optimişti, considerând că mai există loc de creştere în viitor. 

Pe de altă parte, se remarcă un consens asupra faptului că politicile de austeritate au fost un eşec (70%). „Puternic anti-austeritate sunt votanţii PSD (-38%), pensionarii în general (-27%), cei din rural (-19%). Dar şi intelectualii sunt preponderent anti-austeritate (-17%)“, se mai arată în sondaj, potrivit Agerpres.

În privinţa percepţiei despre oamenii bogaţi din România, aceasta este puternic negativă: 86% consideră că s-au îmbogăţit prin mijloace ilegale şi doar 4% că s-au îmbogăţit în mod cinstit. Chiar şi cei cu studii superioare consideră în mare parte (70%) că sunt corupţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite