Sondaj BNR: A crescut cererea de credite din partea populaţiei şi mai ales a companiilor

Sondaj BNR: A crescut cererea de credite din
partea populaţiei şi mai ales a companiilor

Sondajul BNR referitor la Trimestrul II (T2)/2017 privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei ce are la bază un chestionar care urmăreşte caracteristicile creditului către companii nefinanciare şi populaţie şi este alcătuit pe baza opiniilor primelor 10 bănci (selectate după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei) relevă mai multe aspecte.

Ştiri pe aceeaşi temă

Unul dintre acestea este că standardele de creditare s-au înăsprit semnificativ în T2/2017 atât în cazul creditelor destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri, cât şi în cel al creditelor de consum, având la bază deciziile de politică monetară sau prudenţială ale BNR, aşteptările privind situaţia economică generală, cerinţele cu privire la gradul de îndatorare, aşteptările privind situaţia financiară a populaţiei şi riscul asociat bonităţii clienţilor, potrivit Finzoom.ro.

Pentru următorul trimestru, instituţiile de credit preconizează o înăsprire marginală a standardelor pentru creditele ipotecare şi una de amplitudine moderată pentru creditele de consum.

În zona euro, în T2/2017, băncile au relaxat standardele de creditare pentru creditele ipotecare. În cazul creditelor de consum acestea au fost menţinute neschimbate.

Ce arată previziunile pentru trimestrul următor puteţi citi pe Finzoom.ro.

citeste totul despre: