SONDAJ Peste 50% din români consideră că suma necesară minimă pentru un trai decent este de 2.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul din 10 români se consideră sărac FOTO Adevărul
Unul din 10 români se consideră sărac FOTO Adevărul

Peste 50% din români consideră că pentru o persoană ar fi suficient un venit lunar de minimum 2.000 de lei pentru un trai decent, arată rezultatele unui studiu realizat de IRES. Cercetarea arată că doar un român din 100 declară că banii pe care îi are îi permit să aibă tot ce îşi doreşte.

Cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj, adică 39%, susţin că banii pe care îi au abia le ajung de la o lună la alta, 29% spun că reuşesc să se descurce cu banii pe care îi au, iar 14% că banii pe care îi au le permite să trăiască bine, arată rezultatele cercetării IRES, citate de Agerpres. De asemenea, studiul arată că 16% din persoanele intervievate consideră că banii pe care îi au nu le ajung nici pentru strictul necesar.

Cei mai mulţi dintre respondenţi sunt de părere că unei persoane care locuieşte în România i-ar fi suficient pentru un trai decent un venit lunar de minim 2.000 de lei - 52%. În acelaşi timp, aproximativ un sfert dintre aceştia (26%) sunt de părere că un venit de 1.000 este suficient pentru ca o persoană să aibă o viaţă decentă.

Din totalul persoanelor intervievate, 10% sunt de părere că pentru un trai decent este necesar un venit lunar de minim 3.000 de lei, 5% de minim 4.000 de lei, în timp ce aproximativ 2% consideră că ar fi nevoie de un venit peste 4.000 de lei pentru a avea un trai decent, aceeaşi proporţie care consideră că un venit minim de 500 de lei ar fi suficient în acest scop.

„Atunci când li se cere să se poziţioneze pe o scală de la 1 la 10, unde 1 înseamnă «sărac», iar 10 înseamnă «bogat», majoritatea respondenţilor au tendinţa să se plaseze la mijlocul scalei, media răspunsurilor tuturor persoanele intervievate fiind 4,83. Cu toate că spre extremele scalei se poziţionează mai puţin respondenţi, proporţia celor care se poziţionează la extrema negativă (1 - sărac  - 9%) este semnificativ mai ridicată decât cea a celor care se poziţionează la extrema pozitivă (10 - bogat - 1%)“, susţin realizatorii cercetării, citaţi de Agerpres.

Sondajul a fost realizat în perioada 19-20 decembrie 2014 pe un eşantion de 1.131 de persoane de 18 ani şi peste. Tipul eşantionului este multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel naţional. Eroare maximă tolerată a fost de 2,9%.

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite