Sfârşitul unei ere. Ultima zi cu credite în lei în funcţie de ROBOR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a României a anunţat că va publica, în data de 2 mai, noul indice în funcţie de care sunt calculate ratele la creditele în lei ale românilor. 30 aprilie este, aşadar, ultima zi în care teoretic se mai pot acorda credite noi în funcţie de ROBOR.

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC – va înlocui ROBOR începând cu 2 mai şi va fi un indice de referinţă trimestrial pentru creditele noi în lei cu dobândă variabilă acordate consumatorilor şi pentru refinanţări.

De ce se înlocuieşte ROBOR

Guvernul a decis, prin Ordonanţa 114, să schimbe indicele de referinţă la creditele în lei, motivând că dobânda ROBOR este mai mare decât dobânda la care se împrumută băncile între ele prin tranzacţiile efective.

Cât este ROBOR             

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut marţi la 3,37% pe an, de la 3,38% pe an în sesiunea de luni, după o majorare consistentă în ultimele săptămâni, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR). Acesta este cel mai ridicat nivel de pe 3 august 2018. Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a rămas la 3,42% pe an.

Cum se va calcula noul indice. Exemple

IRCC se va calcula ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic).

După 2 mai, BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor.

indice credite exemple calcul

Cât vor scădea ratele

Intenţia Guvernului era ca ratele românilor să scadă la jumătate, dar calculele arată că ele vor scădea cu numai câţiva lei.

IRCC din data de 2 mai va fi calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul patru din 2018.

Acesta este şi unul din principalele motive pentru care dobânzile ar putea să scadă, în următoarea perioadă, mai precis pentru că vor fi calculate pe baza tranzacţiilor derulate cu cinci luni în urmă. Potrivit statisticilor BNR, dobânda medie a tuturor tranzacţiilor realizate efectiv pe interbancar în utlimul trimestru din 2018 a fost de 2,39%. Spre comparaţie, în prezent, ratele se calculează pe baza ROBOR la 3 luni, care la sfârşitul lunii martie era de 3,23%. Acest lucru înseamnă o dobândă cu circa 1% mai mică decât cea utilizată până acum.

Pentru un credit ipotecar în lei, ratele la creditele în derulare vor scădea în primă fază, cel puţin, cu circa 5% în cazul creditelor ipotecare, arată calculele realizate de bancheri citaţi de economica.net. Mai exact, un credit ipotecar în derulare are acum o dobândă variabilă totală de 5,55%. În noile condiţii dobânda variabilă totală va fi de 4,71%. De asemenea, se vor reduce şi ratele la creditele de consum, cu circa 1,5%, potrivit calculelor bancherilor. Pe de altă parte, jumătate din creditele acordate acum sunt doar cu dobândă fixă, caz în care ROBOR-ul calculat la nivelul tranzacţiilor efective este irelevant.

Ce se întâmplă cu creditele în derulare

Pentru cei care au contractat deja credite în lei cu dobândă variabilă, ratele se vor calcula în continuare pe baza ROBOR. Cei care doresc să beneficieze de noul indice pot cere o refinanţare.

Un amendament potrivit căruia noul indice să se aplice şi creditelor în derulare a trecut de comisiile din Senat, dar el trebuie să fie adoptat şi de Camera Deputaţilor. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite