Se pregăteşte un mercurial. Senatorul Daniel Zamfir vrea să lege dobânzile la creditele în lei de dobânda BNR. Ce spune Banca Naţională despre iniţiativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
zamfir piperea

Dobânzile la împrumuturile în lei ar putea fi limitate la 2,625% pe an, potrivit unui proiect iniţiat în Senat. Banca Naţională susţine că o astfel de măsură va reprezenta un mercurial pentru dobânzi şi va face ca nimeni să nu mai dea credite în România.

Un senator vrea să limiteze dobânzile plătite de oameni la împrumurile în lei, atât cele noi, cât şi cele deja contractate, în contextul în care recent dobânzile la creditele în moneda naţională au urmat un trend ascendent. 

Potrivit unui proiect depus de senatorul PNL Daniel Zamfir, cunoscut pentru legi precum darea în plată sau legea conversiei, dobânda convenţională, cea remuneratorie şi cea penalizatoare la împrumuturile în lei nu vor putea depăşi cu mai mult de 50% pe an dobânda legală stabilită de Banca Naţională (BNR). În momentul de faţă, aceasta ar însemna că băncile nu vor mai putea credite cu dobânzi care să depăşească nivelul de 2,625%, adică dobânda de referinţă a BNR, de 1,75%, la care se adaugă jumătate din acest procent. 

Proiectul a primit raport favorabil din partea comisiei economice şi a comisiei de buget ale Senatului.

Explicaţia pentru această iniţiativă este adusă de avocatul Gheorghe Piperea. El susţine că stabilirea unui nivel pentru orice tip de dobândă este necesară pentru că dobânzile penalizatoare ajunseseră la 4-5 cifre, iar în unele cazuri chiar la 20.000% penalitate pe an, care se capitalizează. În mod normal, a spus Piperea, dobânzile ajung acum de regulă la 300% pe an.

Piperea mai arată că inclusiv Guvernul a stabilit prin ordonanţă standardul dobânzii legale, intervenind astfel în contracte în derulare, iar interesul public, respectiv apărarea intereselor consumatorului face necesară o astfel de intervenţie.

BNR: Proiect care scoate România din economia de piaţă

Proiectul iniţiat de Daniel Zamfir va scoate România din economia de piaţă, susţine Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de stabilitate financiară din cadrul Băncii Naţionale.

Potrivit lui Rădulescu, au fost stabilite plafoane de dobânzi şi în alte ţări, dar „nici vorbă să fie la asemenea niveluri incredibile”. „Scrie în Constituţie că suntem o economie de piaţă. Unde am mai văzut noi o economie de piaţă cu un mercurial stabilit la nivelul ăsta?”, arată oficialul BNR.

Potrivit lui, această valoare stabilită în proiect nu ţine seama de condiţiile pieţei, de riscuri, „ar fi pur şi simplu un mercurial care distruge piaţa”.

 „Nu ar mai exista niciun fel de credite”

Nici consumatorii nu ar beneficia de această măsură, mai arată Rădulescu. Motivul, explică el, este că băncile nu ar mai sta în România pentru a da credite la o dobândă care nu le acoperă nici măcar costurile de funcţionare, lăsând la o parte riscurile.

„Nu ar exista credit în România dacă s-ar face aşa ceva. Cine ar da credite la dobânda asta?”, arată oficialul BNR.

Totodată, se poate schimba şi dobânda de referinţă a BNR, care ar putea creşte. Ultima dată când banca centrală a modificat dobânda de politică monetară a fost în mai 2015, când rata a fost redusă de la 2% la 1,75%. De atunci până în prezent, dobânda a rămas la acest nivel, existând în mai multe rânduri aşteptări ale analiştilor că ea va fi majorată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite