UPDATE Senatorii din Comisia de buget-finanţe a Senatului au respins toate amendamentele BNR la legea dării în plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BNR susţine ca legea să se aplice doar celor cu credite mai mici de 150.000 de euro şi să nu se aplice creditelor aflate în derulare, ceea ce face ca aceasta să devină "inaplicabilă", acuză deputatul Daniel Zamfir
BNR susţine ca legea să se aplice doar celor cu credite mai mici de 150.000 de euro şi să nu se aplice creditelor aflate în derulare, ceea ce face ca aceasta să devină "inaplicabilă", acuză deputatul Daniel Zamfir

Viceguvernatorii BNR Liviu Voinea şi Bogdan Olteanu au avut astăzi un schimb dur de replici cu deputatul Daniel Zamfir, iniţiatorul legii privind darea în plată, în cadrul dezbaterilor privind actul normativ, purtate în cadrul Comisiei pentru buget-finanţe din cadrul Senatului.

UPDATE Senatorii din Comisia Buget-Finanţe au respins miercuri propunerile BNR de a se introduce în proiectul legii dării în plată un plafon de 150.000 euro la valoara creditului cu garanţii imobiliare, precum şi ca rata să reprezinte peste 65% din veniturile debitorilor.

Banca Naţională a propus instituirea unui plafon de 150.000 de euro a creditului garantat cu ipotecă asupra unui imobil cu destinaţie de locuinţă, ceea ce ar corespunde unei valori a locuinţei de circa 200.000 euro.

De asemenea, banca centrală a vrut un criteriu potrivit căruia rata aferentă creditului să fie de peste 65% din venituri.

După dezbateri intense în Comisia de Buget-Finanţe, senatorii au respins propunerile BNR, precum şi pe cele ale Asociaţiei Române a Băncilor, fiind păstrată forma iniţială a deputatului PNL, Daniel Zamfir, fără plafoane.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, senatorii au aprobat o singură modificare, respectiv schimbarea sintagmei de persoană fizică sau debitor cu cea de consumator.


Viorel Arcaş, preşedintele Comisiei a invitat reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR), viceguvernatorii BNR Liviu Voinea şi Bogdan Olteanu, care se află la dezbateri să se pronunţe numai asupra problemelor ridicate de către preşedintele Klaus Iohannis atunci când acesta a trimis legea în Parlament pentru reexaminare.

Olteanu a precizat că instituţia pe care o reprezintă urmăreşte două obiective, respectiv menţinerea Programului Prima Casă şi evitarea ca pe viitor cei care doresc să ia un credit să fie împovăraţi cu un avans mai mare. 

Conform Mediafax, Bolgdan Olteanu a afirma că banca centrală propune fie să se instituie un mecanism voluntar, fie ca legea să nu se aplice retroactiv, la stocul de credite existent. O altă variantă, în cazul în care legea s-ar aplica retroactiv, ar fi să se identifice persoanele care să beneficieze de lege.

BNR propune restrângerea beneficiarilor la consumatori şi cere eliminarea terenurilor, a construcţiilor industriale, a dezvoltărilor imobiliare, astfel încât legea să se aplice doar locuinţelor şi să fie identificate persoanele aflate în nevoie.

El a fost întrerupt, însă, de către preşedintele Comisiei, Viorel Arcaş, care a precizat că a cerut un punct de vedere şi de la Guvern privind programul „Prima Casă“.

La rândul său, Daniel Zamfir a afirmat că principala problemă semnalată de către BNR, respectiv că ar ajuta samsarii imobiliari, a fost rezolvată prin eliminarea profesioniştilor din categoriile persoanelor care vor beneficia de efectele legii. De asemenea, el a subliniat că actul normativ ar trebui să se aplice şi contractelor în derulare, deoarece altfel nu ar beneficia de efectele ei exact cei care au mai mare nevoie. „A susţine ca legea să se aplice doar pe viitor înseamnă că cei care sunt în nevoie ar fi lăsaţi deoparte“, a spus Zamfir, potrivit Hotnews.ro.

De aici a intervenit viceguvernatorul BNR Liviu Voinea. „Vreau să clarific un lucru: BNR nu ţine partea sectorului bancar, ci suntem preocupaţi de stabilitatea sistemului bancar, care îi include şi pe deponenţi. Noi suntem un arbitru şi va rugăm să ne priviţi că atare“, a afirmat Voinea.

Daniel Zamfir intervine, însă, şi acuză voalat BNR: „De acum încolo veţi fi arbitru, sau...?“

Voinea îşi continuă discursul şi se dă exemplu pe sine, în privinţa proiectului de lege „ElectoRata“: „Am fost arbitri de la bun început. Eu însumi am fost criticat acum doi ani când am propus o Ordonanţă pentru uşurarea păţii ratelor. Pe noi ne preocupă şi o chestiune legată de proprietate. Casele acestea sunt proprietate pe care, în cazul aplicării legii, oamenii le pierd. Ei au opţiunea să renunţe la avans, la banii daţi ca rate - circa 10 miliarde de lei la nivelul ţării. Şi să lămurim: nu sunt 800.000 de debitori. Noi avem 1,5 milioane credite, din care ipotecare sunt 480.000“, spune Voinea.

Zamfir îl întreabă: „Şi atunci de ce va speriaţi?“

Voinea: „Eu va spun că nu sunt 800.000 aşa cum susţineţi dumnevoastră. Neperformantele acolo sunt mult mai mici. Până acum au avut loc 316 executări silite la credite cu garanţii imobiliare“. 

Zamfir îl chestionează: „Din ce an?“

Voinea spune că datele sunt din 2008 încoace, în prezent fiind în procedură 5.230 de cazuri de executari silite.

Legea privind darea în plată prevede posibilitatea ca cei care au luat un credit imobiliar şi nu mai pot achita ratele să predea băncii imobilul, fără a mai rămâne dator însă şi cu alte sume.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite