Săracii Europei: românii nu reuşesc să îşi plătească facturile la utilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plata la timp a facturilor, o problemă pentru mulţi români
Plata la timp a facturilor, o problemă pentru mulţi români

Românii sunt printre cei mai săraci cetăţeni ai UE, statisticile europene arătând că mulţi dintre ei nu îşi permit nici să achite la timp facturile la utilităţi.

Peste 14% din gospodăriile din România nu au reuşit să îşi plătească la timp facturile la utilităţi, ţara noastră înregistrând unul dintre cele mai mari procente din Uniunea Europeană, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Pe primul loc se găseşte Grecia, ţară în care o treime dintre gospodării (35,6%) nu îşi poate achita la timp facturile la utilităţi. Ea este urmată de Bulgaria (30%) şi de Croaţia (17,5%).  România este următoarea în clasament. La capătul opus, doar 1,5% din olandezi au probleme să îşi plătească la timp dările de acest fel, ei fiind urmaţi de cehi (2,1%) şi suedezi (2,2%).

Potrivit Eurostat, în medie, la nivelul Uniunii Europene, aproape 7% din gospodării nu au putut plăti la timp facturile la încălzire, energie electrică, gaz şi apă, din cauza dificultăţilor financiare. Cu toate acestea, procentul a scăzut constant în UE, de-a lungul timpului, ţinând cont că peste 10% din cetăţenii UE se aflau în această situaţie dificilă în 2013.

Părinţii singuri o duc cel mai greu

Gospodăriile în care există copii dependenţi sunt, în particular, cele care se confruntă cu cele mai multe dificultăţi în a plăti facturile la utilităţi la timp, susţine Eurostat. În UE, circa 15% din gospodăriile în care există un singur adult şi unul sau mai mulţi copii dependenţi au avut astfel de dificultăţi în anul 2018. Comparativ, mai puţin de 3% din gospodăriile în care există doi adulţi (chiar dacă unul dintre ei are peste 65 de ani) se aflau în această situaţie grea. Printre gospodăriile cu doi sau trei adulţi şi mai mulţi copii dependenţi, media era de aproximativ 11%.

Sărăcia scade, dar greu

Datele Institutului Naţional de Statistică arată de asemenea o situaţia sumbră cu privire la sărăcia din România, atunci când luăm în considerare problemele pe care le au românii cu plata la timp a facturilor. Mai precis, numărul românilor care se regăsesc în incapacitatea de a achita la timp utilităţi şi alte obligaţii curente a scăzut de la an la an, dar cu paşi de melc. Dacă în 2015 circa 19,6% din români se aflau în această situaţie, în anul următor procentul a crescut uşor la 19,7%, pentru ca în următorii doi ani să scadă la 17,3% şi apoi la 16,5%.

În ceea ce priveşte gospodăriile, datele INS arată că, în 2018, o treime dintre acestea au prezentat restanţe repetate la achitarea cheltuielilor curente importante (întreţinerea locuinţei, rate la împrumuturi, plata utilităţilor etc.). Principalul motiv o reprezintă situaţia financiară nesatisfăcătoare.

Dintre plăţile pentru care s-au înregistrat restanţe în cursul anului 2018, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrică (55,3% din gospodăriile cu restanţe), întreţinerea locuinţei (50,1%) şi abonamentul telefonic (41,7%). Ponderi reduse s-au înregistrat la restanţele pentru rate la împrumuturi (8,2%). Acest lucru se explică prin specificul acestor tipuri de plăţi care sancţionează mai sever nerespectarea termenelor de plată, precum şi prin frecvenţa redusă a gospodăriilor care au de restituit împrumuturi.

După statutul ocupaţional al capului gospodăriei se observă că gospodăriile de şomeri se regăsesc în situaţia cea mai dificilă, ponderea celor care nu şi-au putut plăti la timp sumele datorate fiind de 59,5%, proporţie mai mare faţǎ de celelalte categorii de gospodǎrii. Fenomenul restanţelor este de asemenea mai răspândit în cazul gospodăriilor cu copii şi mai ales al celor cu doi adulţi ṣi 3 sau mai mulţi copii în întreţinere (40,2%) sau respectiv în cazul gospodăriilor cu un părinte singur cu cel puţin un copil (30,9%).

Cu toate acestea, românii sunt realişti şi mulţi susţin că s-ar putea descurca cu mai puţin de 3.000 de lei. Astfel, potrivit INS, mai mult de un sfert din gospodării consideră că pot efectua cheltuielile curente cu un venit bănesc net lunar minim cuprins între 1.001 lei şi 2.000 lei, dar trei din cinci gospodării au nevoie de cel puţin 2.000 lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare. Mai mult de o treime din gospodării consideră că venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui să fie chiar mai mare de 3.000 lei lunar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite