Salariul minim creşte la 1 ianuarie. Ce sectoare ale economiei vor avea mari probleme

Salariul minim creşte la 1 ianuarie. Ce sectoare ale economiei vor avea mari probleme

Avocatul Gheorghe Piperea a analizat impactul creşterii salariului minim pe economie de la 1 ianuarie, arătând care sunt bilele albe şi care sunt neajunsurile acestei măsuri.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Să susţii majorarea salariului minim pe economie este o erezie. Dar, precum ştiţi, în raport de canoanele neo-liberale şi de copilăriile libertariene, eu sunt un eretic”, scrie Piperea.  
 
Potrivit acestuia, majorarea salariului minim „nu numai că este necesară, dar este şi foarte raţională din punct de vedere economic, pentru că, în afara faptului că oferă omenilor, care vor avea un salariu minim rezonabil, un anumit confort din punct de vedere al cheltuielilor lunare, trebuie menţionat un efect extrem de important din punctul de vedere al consumului”. 
 
„Va creşte consumul şi din câte ştiţi, consumul determină creşterea economică pe baza creşterii capacităţilor de producţie, ceea ce înseamnă şi majorarea capacităţii de absorbţie a unor noi locuri de muncă”, scrie Piperea. 
 
Specialistul admite însă că vor exista şi domenii care vor avea un „recul” generat de „supraîncălzirea, la dimensiuni comparabile cu cele din 2006-2008, a sectorului construcţiilor, a sectorului imobiliar”. 
 
„Deja este suprasaturaţie pe această piată; un recul va veni şi din zona de banking, care tocmai ce şi-a tăiat craca de sub picioare, pentru că a limitat gradul de îndatorare la 20% pe euro şi la 40% pe lei. O sursă de recul poate să fie şi creşterea foarte mare a cheltuielilor nenecesare bugetare, cum ar fi ajutoarele de stat care se duc către bănci, către corporaţii, către exact acele entităţi care tulbură economia şi care nu au nevoie de ajutoare”, susţine Piperea.  
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările