Salariile restante câştigate în 2014 în instanţă de bugetari, plătite tot în 5 ani. Profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi, singurii angajaţi cu lefuri mărite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariile restante care vor fi câştigate în 2014 în instanţă de către bugetari vor fi achitate tot eşalonat pe o perioadă de cinci ani, conform sistemului aplicat şi până în prezent, cu un cuantum al ratelor în creştere de la an la an. Guvernul va majora totuşi salariile profesorilor debutanţi cu până la 10% şi va acorda medicilor rezidenţi burse lunare de 670 de lei. Sindicatele contestă îngheţarea salariilor şi ameninţă că vor recurge la greve.

UPDATE: Decizia de îngheţare a salariilor în 2014 face ca personalul din sistemul sanitar să se simtă dezamăgit şi trădat de USL, astfel că în 14 noiembrie vor fi stabilite data grevei de avertisment şi a celei generale, a declarat luni, pentru Mediafax, vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi.

"Suntem foarte dezamăgiţi. Am avut mari speranţe în USL, am ajutat la venirea lor la guvernare. Ne simţim dezamăgiţi şi trădaţi. Nu am cerut decât ceea ce ei au promis prin programul de guvernare", a declarat Marius Sepi.

El a precizat că, în 14 noiembrie, personalul sanitar va stabili care sunt zilele în care va intra în grevă de avertisment, respectiv grevă generală.

"Medicii sunt nemulţumiţi şi au promis că vor întrerupe lucrul. Aşteptăm să fim invitaţi la discuţii de Ministerul de Finanţe, Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii. Au promis că ne vedem după 31 octombrie şi nu ne-am mai văzut. Facem apel să fim chemaţi la consultări", a mai spus vicepreşedintele Federaţiei Sanitas.

UPDATE: "Motivarea pentru o mai bună stimulare a muncii nu mai există. Acesta este elementul principal. Al doilea element este faptul că se face o creştere pentru anumite categorii de personal bugetar, învăţământ, ceva din sănătate prin invenţia unei burse, şi pentru asistenţii sociali. Pentru restul sectorului bugetar, deşi au şi ei dificultăţi, nu sunt prevăzute creşteri salariale, deşi legea unitară de salarizarea prevedea o comprimare de jos în sus pentru tot sectorul bugetar", a declarat luni preşedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, citat de Mediafax.

În opinia liderului sindical, această măsură va duce la demoralizare şi la reacţii sociale, care se vor vedea în rezultatele în muncă. 

Bani de la managerii companiilor de stat

Bogdan Hossu acuză Guvernul că a preferat să îngheţe salariile bugetarilor, în loc să facă o schimbare a contractelor de management în companiile cu capital majoritar sau integral de stat, deşi managerii "preiau o mare cantitate de bani, iar efectul decizional nu are nicio penalitate".

"Salariile lor sunt nejustificate. Dar, ca de obicei, se leagă de opincă, care trebuie să plătească oalele sparte ale sistemului", a mai spus Hossu.


Cuantumul brut al salariilor de bază şi sporurilor acordate bugetarilor va fi menţinut anul viitor la acelaşi nivel cu luna decembrie 2013, fără să fie aplicată valoarea de referinţă din Legea salarizării unitare, o creştere salarială de până 10% fiind prevăzută doar pentru profesori debutanţi, potrivit Mediafax.

Măsura va fi aprobată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă şi justificată prin faptul că neaplicarea acesteia ar genera un impact suplimentar asupra asupra deficitului bugetului general consolidat de 4,6% din produsul intern brut, afectând în mod semnificativ sustenabilitatea finanţelor publice.

Începând cu 1 ianuarie 2014, medicii şi farmaciştii rezidenţi cu un salariu lunar brut mai mic decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei. 

Bursa nu face parte din salariul brut, nu este supusă impozitului pe venit şi nu constituie baza de calcul pentru contribuţiile de asigurări sociale de stat, asigurări pentru şomaj, asigurări sociale de sănătate sau pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Plata bursei de rezidenţiat se realizează din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii.

Drepturile câştigate în instanţă, plătite în 5 ani

De asemenea, Guvernul a elaborat deja o ordonanţă de urgenţă care prevede că plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2014, se va realiza astfel:

  • în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 5% din valoarea titlului executoriu;
  • în al doilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 10% din valoarea titlului executoriu;
  • în al treilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
  • în al patrulea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 25% din valoarea titlului executoriu;
  • în al cincilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plăteşte 35% din valoarea titlului executoriu.


În cursul acestei perioade, orice procedură de executare silită se suspendă de drept.

Sumele vor fi actualizate cu indicele inflaţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite