Inflaţia a erodat creşterea salariilor din ultimul an. Angajaţii din industria tutunului, bancherii şi piloţii au cele mai mari salarii

Inflaţia a erodat creşterea salariilor din ultimul an. Angajaţii din industria tutunului, bancherii şi piloţii au cele mai mari salarii

Chiar dacă salariile angajaţilor din bănci au scăzut în ultimii ani, ele se află în continuare în topul celor mai mari remuneraţii din economia locală FOTO Adevărul

Câştigul salarial mediu net a ajuns la 1.617 lei la sfârşitul lunii martie a acestui an, în creştere cu 4,8% faţă de nivelul din aceeaşi lună din 2012, potrivit Institutului Naţional de Statistică. În acelaşi interval, rata inflaţiei s-a ridicat la 5,25%, ceea ce înseamnă că, per total, avansul salariilor a fost erodat de creşterea preţurilor. Cele mai mari salarii sunt încasate de angajaţii din industria tutunului, de bancheri şi de piloţi.

Câştigul salarial mediu net a ajuns în industria tutunului la 5.645 de lei la finele lunii martie, în creştere cu peste 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Bancherii câştigă lunar, în medie, 3.945 de lei, însă mai puţin cu peste 4% faţă de câştigul încasat în martie 2012. În aviaţie, câştigurile salariale lunare au crescut cu aproape 8% în intervalul martie 2012 – martie 2013 şi au ajuns la 3.874 de lei. 

Topul celor mai mari salarii este completat de angajaţii din IT&C (3.646 de lei), rafinării şi cocserii (3.133 de lei) şi de cei din industria extractivă (3.005 lei). 
 
La polul opus se află angajaţii din turism (860 de lei/lună), industria alimentară (1.028 lei) şi industria lemnului (1.041 lei). 
 
Angajaţii din administraţie publică, învăţământ şi sănătate s-au bucurat în ultimul an de cele mai mari creşteri ale câştigurilor salariale, compensând chiar avansul preţurilor. 
 
Salariile bugetarilor au crescut cu 8% în iunie 2012 şi cu 7,4% în decembrie anul trecut, ca măsură de reîntregire în urma tăierilor operate la jumătatea anului 2010. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: