INFOGRAFIE Puterea de cumpărare le-a crescut doar angajaţilor din companiile statului. În alte 19 domenii, creşterea preţurilor a bătut-o pe cea a salariilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scumpirile au erodat creşterea salariului mediu din 19 domenii economice, dar nu i-au afectat pe bugetari şi pe angajaţii companiilor cu capital majoritar de stat, arată statisticile oficiale.

Din luna mai 2012 până în mai 2013, salariul mediu net pe economie a crescut cu 5,2%, iar media scumpirilor – inflaţia – a fost tot de 5,2%, ceea ce în termeni statistici înseamnă o stagnare a puterii de cumpărare.

Dar, faţă de această medie, diversele domenii de activitate au consemnat creşteri sau scăderi, în sensul că în unele sectoare puterea de cumpărare a avansat mai mult, în timp ce în altele a scăzut. Datele privind evoluţia salariilor medii pe principalele domenii de activitate, raportate de Institutul Naţional de Statistică (INS), arată că angajaţii din 19 sectoare nu au reuşit să compenseze prin venituri scumpirile de 5,2%, în timp ce în alte opt sectoare salariaţii au ieşit pe plus.

Domeniile în care scumpirile au fost devansate de câştigurile salariale medii (crescând astfel puterea de cumpărare) sunt cele în care lucrează aproape toţi bugetarii: administraţie publică, învăţământ, sănătate sau crecetare.

Pe lângă acestea, în lotul domeniilor cu creşteri ale salariului real se mai regăsesc şi companiile din sectoare precum industria auto, agricultura sau confecţiile textile. La polul opus, cu cele mai drastice scăderi ale salariului real, se regăsesc sectoare în care firmele sunt predominant private, cum ar fi prelucrarea lemnului sau a ţiţeiului, informatica şi intermedierile financiare.

Bugetul familiei, tot mai subţire

O altă raportare a Institutului Naţional de Statistică, respectiv rezultatele anchetei trimestriale asupra bugetelor de familie, arată că veniturile medii ale gospodăriilor s-au redus în primul trimestru la 2.521 de lei, faţă 2.566 de lei, cât erau în trimestrul anterior. În consecinţă, şi cheltuielile medii pe gospodărie s-au diminuat, de la 2.364 de lei în trimestrul IV 2012 la 2.312 lei în primele trei luni din 2013.

Datele INS mai relevă că, în medie, o persoană a câştigat, în primul trimestru, 882 de lei pe lună, faţă de 894 de lei lunar în trimestrul anterior.

Consumul „topeşte“ aproape 92% din venituri

Potrivit INS, o gospodărie a cheltuit în medie, în primele trei luni ale acestui an, 2.312 lei, respectiv 809 lei/persoană, consumul având o pondere de 91,7% din veniturile totale.

Populaţia cheltuieşte în continuare cel mai mult pe mâncare şi băuturi nealcoolice - 41,9% din cheltuielile de consum, iar pentru locuinţă - 22,4%. Din aceşti bani, cea mai mare parte (18,8%) au fost cheltuiţi pentru funcţionarea şi încălzirea locuinţei. La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodării pentru hoteluri, cafenele şi restaurante (1,2%) şi cele pentru educaţie (0,4%).

„Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată ori către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei“, se arată într-un comunicat al INS.

Cheltuielile pentru investiţii – destinate cumpărării sau construcţiei de locuinţe, cumpărării de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei sau cumpărarea de acţiuni – deţin o pondere foarte mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei: doar 0,3%. Orăşenii au cheltuieli de consum cu 525 de lei mai mari în medie pe familie decât cei de la sate, însă aceştia cheltuiesc pe alimente cu doar 29 de lei mai mult.

Cu venituri tot mai mici şi salarii care nu „bat“ scumpirile, românii nu câştigă nimic din creşterea de ansamblu a economiei, raportată în statisticile oficiale. De aceea, impresia generală este că raportările privind performanţele macroeconomice - de exemplu, creşterea PIB de 2,2% în primul trimestru - sunt false.

evolutie salarii
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite