Ruxandra Avram (BNR): „Comisionul de interogare a soldului la cardul de debit este imoral“

Ruxandra Avram (BNR): „Comisionul de interogare a soldului la cardul de debit este imoral“

Oficiali din BNR consideră "imoral" ca băncile să taxeze clienţii pentru a verifica banii din conturi

Comisionul de interogare a soldului la cardul de debit este imoral şi o să vină o perioadă dificilă pentru că va fi transpusă directiva privind contul de plăţi de bază, a declarat, într-o conferinţă de specialitate, Ruxandra Avram, şef serviciu Direcţia Stabilitate Financiară în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).

„Vreau să aduc în atenţie o nemulţumire, nu a mea personală, a celor care analizăm piaţa produselor financiare din punct de vedere al costurilor care, de multe ori, şi nu îmi e frică să vă spun, sunt considerate puţin imorale. Am să vă dau exemplul unui singur cost. Sincer, nu mi se pare normal, cel puţin la cardul de debit — înţelegând disponibilităţile mele, să îmi cereţi comision de interogare a soldului. 

Este, din punctul meu de vedere, un comision imoral. Eu îmi încredinţez banii la dumneavoastră, pe ei nu primesc nimic, atâta timp cât ei sunt la vedere, în schimb sunt câteva comisioane inventate şi considerate imorale. O să vină o perioadă dificilă pentru că transpunerea directivei privind contul de plăţi de bază vă va obliga, practic, să vă aliniaţi cel puţin 10 produse în care concurenţa va fi foarte dură“, le-a spus Avram oficialilor din sectorul financiar.
 
Potrivit acesteia, contul de plăţi de bază este creat „în contextul marelui deziderat de incluziune financiară la nivel european“.
 
„Este creat în scopul creşterii competitivităţii şi creării posibilităţii tuturor prestatorilor de servicii de a-şi oferi serviciile de oriunde şi va trebui, peste noapte, să deveniţi şi competitivi inclusiv în ceea ce înseamnă comisioane şi costuri aplicate consumatorilor“, a precizat reprezentantul BNR.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările