Românul care a câştigat de 14 ori la loterii din toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Mandel
Ştefan Mandel

Un contabil român „a păcălit” în mod legal, ani la rând, loterii din diverse ţări şi a câştigat de 14 ori premiul cel mare. O poveste fascinantă, începută în anii ’60 şi ajunsă acum pe o insulă exotică din largul coastelor Australiei.

La finalul anilor ’60, Ştefan Mandel, un contabil român, îşi ducea cu greu traiul de zi cu zi. În acea vreme, sub opresiunea comunistă, salariul de 360 de lei al lui Mandel era insuficient pentru ca el să se poată întreţine, drept urmare şi-a îndreptat atenţia către ceva la care s-a priceput întotdeauna: numerele. Aşa că a decis să joace la loterie.

Deşi şansele sunt mai degrabă să câştigi o medalie olimpică decât să câştigi la loterie, Mandel, născut în anul 1934, nu era un contabil obişnuit, scrie The Hustle. În viaţa lui de zi cu zi, pe lângă muncă, Mandel folosea fiecare minut liber pentru a analiza lucrări despre probabilităţi scrise de matematicianul Leonardo Fibonacci în secolul XIII.

Sunt un matematician de weekend, un contabil cu prea multă educaţie. Dar matematica aplicată corect poate garanta o avere. Ştefan Mandel

După ani buni de cercetare, Mandel a creat în cele din urmă un algoritm numit „condensare combinatorică”. Folosind algoritmul creat, Mandel pretindea că poate prevesti corect 5 din cele 6 numere câştigătoare la o extragere loto, reducând numărul combinaţiilor de la câteva milioane la câteva mii. „Sunt un matematician de weekend, un contabil cu prea multă educaţie. Dar matematica aplicată corect poate garanta o avere”, spunea Mandel în 1994, în singurul interviu acordat presei româneşti, apărut în Ziarul Bursa.

Împreună cu un grup de prieteni şi cunoştinţe, Mandel şi-a asumat riscul şi a cumpărat calupuri mari de bilete de loterie cu combinaţiile pe care formula sa le-a considerat cele mai favorabile. Prin miracol, în anul 1964, a câştigat premiul cel mare pus la bătaie în acea vreme de Loteria Română, de 78.783 de lei. După ce şi-a acoperit cheltuielile, a rămas cu 4.000 de dolari, destui bani cât să poată mitui oficialii ministerului de externe şi să fugă din România pentru a începe o nouă viaţă afară, în anul 1966. „Acest prim câştig al meu se datorează mai mult norocului. Totuşi, banii câştigaţi mi-au oferit posibilitatea de a fugi din ţară. Nu o să vă spun cum am fugit, nici măcar acum după atâţia ani”, a declarat Ştefan Mandel pentru revista „Night & Day”, în anul 1992.

Câştigurile la loterie au devenit o afacere

După patru ani în care s-a plimbat prin Europa, Mandel s-a stabilit în Australia şi şi-a transformat algoritmul într-o afacere.

Într-un joc tipic de loterie, un set de numere dintr-un anumit interval, să spunem de la 1 la 40, sunt selectate în mod aleatoriu. Dacă numerele de pe biletul tău se potrivesc, ai câştigat jackpot-ul. Însă şansele de câştig sunt bazate pe numărul de posibile combinaţii dintre numerele din interval, de multe ori aşadar de una la câteva milioane.

Dar Mandel a realizat un lucru: în anumite loterii, numărul total de posibile combinaţii era mult mai mic decât jackpotul.

De exemplu, o loterie alege 6 numere din 40. Vor fi 3.838.380 de combinaţii posibile. Dar să spunem că premiul oferit de această loterie este de 10 milioane de dolari. În teorie, Mandel ar fi putut cumpăra toate cele 3,8 milioane de combinaţii, cu un dolar fiecare, şi tot ar avea un câştig semnificativ, chiar şi după taxe.

Dar, în practică, el nu avea acei bani. Aşa că, în timp ce muncea ca agent de asigurări, a convins sute de investitori să îşi adune banii la un loc şi să creeze un „sindicat loto”. El a dezvoltat apoi un algoritm prin care calcula toate combinaţiile necesare pentru a câştiga şi printa biletele.

Aşadar, în anii 1980, sindicatul creat de el aştepta până când jackpot-ul oferit de o loterie atingea o sumă suficient de mare astfel încât să fie acoperit şi costul biletelor, cât şi să acopere investiţia partenerilor. Împreună, au reuşit să câştige 12 jackpot-uri (dar şi alte 400.000 de premii mai mici) în Australia şi Marea Britanie.

Cu toate acestea, Mandel a ajuns curând la concluzia că profiturile împărţite erau prea mici. De asemenea, sindicatul lui a atras atenţia autorităţilor australiene, care au modificat legislaţia de multiple ori, interzicând atât printarea prin computere a biletelor, cât şi cumpărarea de calupuri de bilete de către o singură persoană.

Visul american

Curând, Mandel şi-a mutat afacerea în America, unde printr-o minune a reuşit să câştige alături de alţi investitori premiul de 27 de milioane de dolari pus la bătaie de loteria din statul Virginia. „Minunea” a venit după ce un plan megaloman al său, de a cumpăra 7 milioane de bilete de loterie în numai 72 de ore a eşuat, echipa sa reuşind, din cauza problemelor de logistică, să cumpere numai 5,5 milioane de bilete.

Însă cu toate că demersul echipei lui Mandel era complet legal, potrivit legilor americane şi din statul Virginia, acesta a fost totuşi interpretat ca trişat. A urmat un proces de 4 ani pentru român, timp în care a fost investigat personal de 14 agenţii internaţionale, inclusiv CIA, FBI şi Fiscul american. Într-un final, Mandel nu a fost găsit vinovat.

Între timp, însă, investitorii cooptaţi de Mandel aşteptau profiturile uriaşe care le-au fost promise. În octombrie 1993, Guvernul l-a invitat pe Mandel şi alţi 200 de potenţiali investitori la o conferinţă al cărei scop a fost să îi convingă că România este un loc bun pentru a investi. Astfel, în februarie 1994, după ce s-a lăsat convins, a înfiinţat Insurance Mondragon S.A., compania de asigurări cu al doilea cel mai mare capital vărsat din România, peste 2 milioane de dolari, care a reuşit să vândă peste 9000 de poliţe în doar câteva săptămâni. Compania a fost răscumpărată apoi de guvern, care i-a schimbat imediat numele în OmniAsig, iar ulterior a vândut-o unui grup de asigurări austriac.

Ultimele zvonuri sunt că, în prezent, Ştefan Mandel îşi petrece zilele locuind într-o casă de vacanaţă pe o insulă tropicală din Vanuatu, în largul coastei Australiei. Trăieşte o viaţă liniştită şi susţine că s-a „retras” din loterie.

Nu există această formulă (magică, n.r.), singura cale de câştig cert stă în acoperirea tuturor posibilităţilor. Ştefan Mandel

Nu există formula magică

Despre câştigul la loterie, Mandel spunea încă de la început că nu există o formulă magică, ci e numai matematică. „Nu există această formulă, singura cale de câştig cert stă în acoperirea tuturor posibilităţilor. Nu toate loteriile sunt rentabile din punctul de vedere al jucătorului. Dar cea de la Sydney mi-a dat posibilitatea să investesc 7 milioane de dolari şi să câştig 27 milioane. Un fapt pe care l-am putut prevedea prin calcul matematic. În ultimă instanţă, teoria rămâne doar teorie, faptele vorbesc!”, spunea Mandel, în 1994.

Pentru cei care doresc să reproducă modelul de afaceri al lui Mandel, trebuie să menţionăm că acest lucru nu mai este posibil în ziua de azi. „Numărul de combinaţii a crescut prea mult, nu aţi fi capabil să imprimaţi biletele, nu aţi putea să le cumpăraţi în timp şi, probabil, nici măcar nu aţi putea face matematica corectă fără să faceţi o greşeală”, scrie publicaţia Business Insider.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite