Românii ar putea plăti rate mai mari din ianuarie 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creşterea indicatorului ROBOR la trei luni determină majorarea dobânzilor la credite şi, implicit, a ratelor FOTO Adevărul
Creşterea indicatorului ROBOR la trei luni determină majorarea dobânzilor la credite şi, implicit, a ratelor FOTO Adevărul

Începând din luna ianuarie, împrumuturile în lei cu dobândă variabilă s-ar putea scumpi, pentru că indicatorul ROBOR la trei luni – componentă a costului de rambursare – a atins nivelul maxim al ultimelor aproape şase luni.

În luna ianuarie, băncile comerciale reaşază indicatorii pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, iar componenta ROBOR la trei luni a ajuns din nou la peste 0,8% pe an, nivel maxim al ultimelor aproape şase luni, astfel că ratele ar putea di mai mari şi pentru împrumuturile noi, dar şi pentru cele aflate în derulare. 

Dobânda interbancară ROBOR la trei luni este una dintre principalele componente ale costurilor de creditare, care de regulă se adaugă dobânzii comerciale oferite de finanţatori în contractele de împrumuturi în lei. Această dobândă a scăzut continuu de la începutul anului, evoluând sub 1% şi ajungând în septembrie şi octombrie la un minim istoric de 0,68% pe an, astfel că s-au creat condiţiile pentru ieftinirea împrumuturilor, în special a celor în lei la care dobânda este variabilă. Numai că, la finalul lunii octombrie, ROBOR a revenit pe un trend ascendent, iar ieri a atins nivelul maxim al ultimelor aproape şase luni, respectiv 0,83% pe an. Creşterea dobânzilor poate fi pusă în legătură cu majorarea randamentelor la titlurile de stat.

La ultima licitaţie de titluri de stat, de luni, Ministerul Finanţelor a luat cu împrumut doar 356 de milioane de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie scadente la 24 mai 2017, sub jumătate din programul anunţat, de 800 de milioane de lei, la un randament mediu anual de 0,76%, în creştere semnificativă faţă de licitaţia precedentă pentru o scadenţă similară.

Cât va fi ROBOR în 2017 

O prognoză a ING Bank din luna august arată că indicatorul ROBOR la trei luni ar putea urca la 2,5% în 2017, apoi la 3% în 2018, lucru care ar însemna o creştere substanţială a costurilor la creditele pentru consum acordate în lei populaţiei.

Pentru a vedea ce influenţă are acest indicator, reamintim că ROBOR cu scadenţa la trei luni era, în urmă cu cinci ani (pe 1 martie 2011), la nivelul de 6,3% pe an, iar după trei ani de oscilaţii a coborât la 2,3%; apoi a încheiat anul 2015 la un nivel puţin peste 1% şi în martie 2016, a ajuns la mai puţin de 0,8%.

Dacă ROBOR ar reveni la 3%, atunci rata la un credit de nevoi personale ar creşte cu 7%, arată calculele „Adevărul“. Concret, la un împrumut pe cinci ani de 10.000 de lei, unde rata lunară este acum de 210 lei, în 2018 această rată ar ajunge la 225 de lei, dacă s-ar împlini prognoza economiştilor de la ING Bank.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite