Românii au cheltuit mai mult în septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, instrument care măsoară consumul şi, implicit, cheltuielile făcute de populaţie, a crescut în septembrie cu aproape 8% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a avansat în septembrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ca serie brută, cu 7,8%, ritm crescut faţă de cel din luna precedentă, arată datele transmise miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În august, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ca serie brută, cu 6,7%. 

În septembrie, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cu 7,8% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7%.

Avansul, pe serie brută, s-a datorat creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+9,1%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+7,3%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6,6%).

În perioada ianuarie-septembrie, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a înregistrat o creştere de 7,1% datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+8,8%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+7,3%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,1%).

În 2018, faţă de 2017, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, ca serie brută, cu 5,4%, ritm scăzut faţă de cel din anul precedent.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite