Românii, aproape de a rămâne din nou fără protecţie în faţa abuzurilor băncilor: APC avertizează că Parlamentul e pe cale să voteze o lege anti-consumatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abia ce a intrat în vigoare în luna octombrie prevederea care permite denunţarea clauzelor abuzive din contractele de credit, că iată că bancherii forţează schimbarea legii într-un mod care denaturează total prevederile directivei europene ce viza apărarea clienţilor.

Senatul a aprobat în luna decembrie o propunere de modificare a legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori. 

Proiectul spune că instanţele nu vor mai putea elimina clauzele contractuale care se referă la preţul contractelor, ceea ce în cazul creditelor înseamnă clauzele privind dobânzile şi comisioanele, acţiunile pentru eliminarea clauzelor abuzive vor putea fi iniţiate doar de către preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), iar cei care vor să se judece trebuie să bată drumul până la Bucureşti, pentru a contesta contractele la Tribunalul specializat ce va fi creat în acest sens, fie că se află în Capitală sau în celălalt capăt al ţării, în Sighetul Marmaţiei, Dorohoi sau Jimbolia.

Proiectul de lege a fost iniţiat de către parlamentari PSD, dar prevederile buclucaşe au fost inserate la cererea Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). 

Acum, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor, o organizaţie neguvernamentală care luptă împotriva abuzurilor la care sunt supuşi clienţii, cere respingerea noilor prevederi în Camera Deputaţilor, care este şi cameră decizională.

Cum se încalcă din nou jurisprudenţa europeană

„APC România a luat act cu mare surprindere de propunerea de modificare a Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, în forma adoptată de Senatul României în şedinţa din data de 16 decembrie 2013 şi transmisă spre dezbatere Camerei Deputaţilor, cameră decizională în această situaţie.

Analiza experţilor APC România asupra formei proiectului adoptate de Senat a relevat încălcări ale Directivei 93/13/CEE, ale jurisprudenţei Curţii Europene de Justiţie referitoare la interpretarea acestei Directive, deşi în Expunerea de motive este menţionat foarte clar că prin acest proiect se urmăreşte o armonizare şi o transpunere cât mai fidelă a dispoziţiilor Directivei“, se arată într-un comunicat al organizaţiei, remis redacţiei.

„Este greu de înţeles pentru noi cum s-a ajuns la un rezultat profund inechitabil pentru consumatorii români şi contrar spiritului şi literei legislaţiei şi jurisprudenţei comunitare“, a declarat Dr. Costel Stanciu, Preşedinte APC România.

„Hoţul neprins e negustor cinstit“

Iată care sunt, potrivit organizaţiei, posibilele rezultate în eventualitatea în care proiectul de modificare a legii va trece de Parlament în forma vizată:

- imposibilitatea recuperării pagubelor provocate de clauze abuzive, întrucât hotărârile instanţelor vor avea efect numai pentru viitor; 

- consumatorii nu vor mai putea solicita direct instanţei anularea clauzelor abuzive; 

- clauzele privind modul de modificare a costului contractului, de exemplu, cele care stabilesc modul de modificare al dobânzii în contractele de credit, nu vor mai putea fi anulate; 

- acţiunea în faţa instanţei de judecată va putea fi iniţiată numai într-un termen general de 3 ani, nu în orice moment, cum este în momentul de faţă.

Având în vedere acest lucru, APC România a transmis analiza proiectului către Camera Deputaţilor, solicitând acesteia respingerea propunerilor de modificare a Legii privind clauzele abuzive. Analiza a fost transmisă şi către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Departamentul Uniunea Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

„APC România va urmări cu mare atenţie modul în care acest proiect este dezbătut, astfel încât să se asigure că toţi consumatorii români afectaţi de clauzele abuzive inserate în contracte vor putea fi protejaţi împotriva efectelor negative ale acestora”, a mai declarat Stanciu. 

Mai multe bănci au pierdut în ultima vreme procese în privinţa clauzelor abuzive. Printre acestea se află BCR, Volksbank, sau Banca Românească. ANPC are procese şi cu Raiffeisen, iar oficialii instituţiei au descoperit probleme chiar şi în contractele de leasing, precum cele de achiziţie de maşini.

Mai puteţi citi:

Victorie finală a clienţilor împotriva Volksbank: comisionul de risc şi creşterea unilaterală a dobânzii sunt ilegale. Banii trebuie înapoiaţi

Un grup de clienţi ai Volksbank a câştigat irevocabil în instanţă un proces pe clauze abuzive privind comisionul de risc şi alte comisioane din contractele de credit, precum şi modificarea unilaterală a dobânzii, şi este obligată să restituie sumele colectate ilegal, potrivit unei hotărâri a Tribunalul Bucureşti vizând 315 contracte de credit.

O nouă victorie a unui client împotriva băncii: un piteştean a obţinut în instanţă reducerea dobânzii de la 10% la 2% pentru un credit ipotecar în euro

Un piteştean a câştigat recent procesul cu BCR la Curtea de Apel privind clauzele abuzive din contractual de credit ipotecar, după ce pierduse la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în alt dosar. Astfel, instanţa a decis reducerea dobânzii de la 10% la aproximativ 2% pe an.

O nouă victorie a unui client împotriva unei bănci: a obţinut reducerea dobânzii de la peste 11% pe an la mai puţin de 2% pentru un credit imobiliar în euro

Un sucevean care s-a adresat Protecţiei Consumatorului, reclamând dobânzile prea mari calculate de bancă pentru un credit de 200.000 de euro, a obţinut reducerea dobânzii, totodată unitatea bancară fiind amendată cu 5.000 de lei, potrivit Mediafax.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite