România, pe primul loc în topul transferurilor de bani din UE. Ce sumă uriaşă au trimis românii din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banii din mâinile românilor sunt tot mai mulţi, dar au o putere de cumpărare tot mai mică

România a avut cele mai mari intrări de bani din transferuri personale din UE, pentru al cincilea an consecutiv, arată datele publicate joi de Eurostat.

Sumele trimise de românii din străinătate au crescut în 2019 pentru al cincilea an consecutiv şi au atins anul trecut 3,7 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat. În anul precedent (2018), România era depăşită de Portugalia în funcţie de intrările din transferuri personale. 

În 2019, românii din străinătate au trimis cu peste 23% mai mulţi bani în ţară decât în 2018, când valoarea transferurilor a fost de 2,17 miliarde de euro. Sumele trimise anul trecut sunt egale cu cele din 2010, dar sub nivelurile de dinainte de criză. Recordul a fost atins în 2008, când românii au trimis în ţară 5,15 miliarde de euro.

După România, care ocupă prima poziţie, cele mai mari intrări de transferuri personale au fost, în 2019, în Portugalia (3,6 miliarde de euro) şi Polonia (3 miliarde de euro). Cele mai mari ieşiri au fost consemnate în Franţa (11,9 miliarde euro) şi Spania (8,5 miliarde de euro). 

Cele mai mari surplusuri la nivelul transferurilor (intrări minus ieşiri) au fost înregistrate în România (+3,4 miliarde de euro), Portugalia (+3,2 miliarde de euro) şi Polonia (+2,5 miliarde de euro).

Cele mai mari deficite sunt în Franţa (-11 miliarde de euro), Germania (-5,4 miliarde de euro) şi Italia (-4,7 miliarde de euro), ţări cu un număr semnificativ de imigranţi români. 

În ceea ce priveşte surplusul din transferuri, România a înregistrat, în 2019, o creştere de circa 26% comparativ cu anul precedent.

Transferurile personale reprezintă toate transferurile de bani între gospodăriile rezidente şi nerezidente, fără a lua în calcul sursa banilor şi relaţiile dintre gospodării sau scopul transferurilor. Conceptul este mai amplu decât cel al remitenţelor lucrătorilor, precizează Eurostat.

eurostat transfer de bani
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite