România a depăşit rata de absorbţie de 25% a fondurilor europene în acest an

România a depăşit rata de absorbţie de 25% a fondurilor europene în acest an

Eugen Teodorovici. FOTO: Arhivă Adevărul.

România a reuşit să atragă fonduri europene în valoare de peste 4,9 miliarde de euro, în acest an, reuşind astfel să depăşească rata de absorbţie de 25%, a anunţat miercuri seara, ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, potrivit Agerpres.

Ştiri pe aceeaşi temă

În acest an România a solicitat Comisiei Europene rambursarea a peste 2 miliarde de euro, fapt care a fost posibil datorită măsurilor luate pentru asigurarea sumelor necesare pentru plata beneficiarilor şi deblocării tuturor programelor operaţionale. În perioada imediat următoare trebuie accelerat ritmul în care solicităm noi rambursări de sume Comisiei, ceea ce va fi posibil doar dacă beneficiarii implementează cât mai repede proiectele, iar instituţiile statului din sistem procesează în cel mai scut timp documentele necesare', a declarat Eugen Teodorovici.

Romania a atras în perioada 1 ianuarie - 28 octombrie fonduri în valoare de circa 700 de milioane de euro, prin Programul Operaţional Regional, aceasta fiind cea mai mare sumă solicitată în cadrul unui program.

Alte fonduri solicitate spre rambursare au fost realizate şi prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (484 milioane de euro), precum şi prin Programul Operaţional Sectorial Mediu (456 milioane de euro).


Citeşte şi:

Bani mai mulţi din fonduri europene pentru plata beneficiarilor POSDRU şi POSCCE

Guvernul României a aprobat în şedinţa de miercuri, un nou împrumut de la Trezoreria Statului pentru asigurarea resurselor necesare pentru plata beneficiarilor Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) şi ai Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE).
 
 
Primul-ministru Victor Ponta şi comisarul european pentru politică regională Johannes Hahn au vorbit, într-o declaraţie de presă comună, la Palatul Victoria, despre fondurile europene destinate României.
 
 
Beneficiarii din mediul privat vor derula o procedură simplificată în cazul achiziţiilor efectuate din fonduri europene. Pentru achiziţia de bunuri, plafonul este de 30.000 de euro, pentru servicii s-a stabilit o valoare cuprinsă în intervalul 30.000-200.000 de euro, iar pentru lucrări – valoarea cuprinsă în intervalul 100.000-5.000.000 de euro, anunţă Ministerul Fondurilor Europene.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările