România va cotiza cu 1,6 miliarde de euro la bugetul UE, pentru că economia  a crescut cu 3,7% în 2015. Cum se calculează contribuţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cotizaţia României la bugetul Uniunii Europene creşte odată cu economia
Cotizaţia României la bugetul Uniunii Europene creşte odată cu economia

Am avut o creştere economică de 3,7% în 2015 şi suntem din nou „Tigrul Europei“, potrivit ultimelor statistici oficiale. Foarte bine, dar asta înseamnă (şi) că vom plăti mai mult la bugetul Uniunii Europene, în calitatea noastră de stat membru cu drepturi – şi obligaţii – depline.

Pe scurt, dacă economia unui stat membru a crescut – şi, iată, în 2015 economia României a crescut cu 3,7% – va creşte şi contribuţia la bugetul UE, indiferent dacă statul respectiv este contributor net (dă mai mulţi bani decât primeşte) sau beneficiar net (primeşte mai mulţi bani decât dă).

Iar calculele arată că România va plăti 1,65 miliarde de euro.

În 2014, României i-a revenit o cotizaţie de aproximativ 1,5 miliarde de euro.

Cum se calculează contribuţia

Sursele de venit ale bugetului Uniunii Europene includ contribuţiile primite de la statele membre, taxele la import aplicate produselor provenind din afara UE şi amenzile impuse întreprinderilor care nu respectă normele europene.

Cele trei surse principale de venit sunt:
** 0,7% din venitul naţional brut al fiecărui stat membru  - cea mai mare sursă de încasări la buget;
** 0,3% din încasările din taxa pe valoarea adăugată armonizată ale fiecărui stat membru;
** o mare parte din taxele la import percepute pentru produsele din afara UE (ţara care le percepe reţine numai un mic procent din acestea).

Cât va plăti România
** Venitul Naţional Brut a fost, în 2015, de 155,9 miliarde de euro, potrivit datelor publicate recent de Comisia Naţională de Prognoză. Deci contribuţia noastră legată de VNB (0,7% din această sumă) va fi de 1,09 miliarde de euro.
** Încasările din TVA pe 2015 au fost, potrivit Ministerului Finanţelor, de 57,13 miliarde de lei. Deci contribuţia noastră legată de TVA (0,3% din aceste încasări) va fi de 171,4 milioane de lei, echivalentul a 380,8 milioane de euro.
** În 2015, şi importurile au crescut, deci şi încasările din taxele vamale au crescut, ajungând la 816 milioane de lei - echivalentul a 181,3 milioane de euro.

Cum am arătat mai sus, o bună parte din aceşti bani se duc la bugetul UE.

Aşadar, iată că vom contribui la bugetul UE cu aproximativ 7,4 miliarde de lei, echivalentul a 1,65 miliarde de euro.

Va fi România contributor net, încasând o sumă mai mică decât aceste şase miliarde de lei, sau va fi beneficiar net, încasând mai mult?

Asta nu se ştie, pentru că deocamdată nu se ştie câţi bani a luat România - prin fonduri europene - de la UE în anul 2015.

Se ştie doar cât am încasat în cei 9 ani (2007-2015) de când România este stat membru.

Beneficiar net pe termen lung

Conform datelor de la Ministerul Finanţelor, în perioada 2007-30 noiembrie 2015, România a primit de la Uniunea Europeană 31,94 miliarde de euro, ca fonduri europene (inclusiv cele de preaderare), în cadrul financiar 2007-2013.

În schimb, ţara noastră a contribuit la bugetul Uniunii, în aceeaşi perioadă, cu 12,1 miliarde de euro.

Rezultă, practic, un sold pozitiv pentru România de circa 19,8 miliarde de euro, din fonduri europene.

Acestor bani li se mai adaugă 988 de milioane de euro - avansurile plătite deja de Comisia Europeană din fondurile europene alocate în cadrul financiar multianual 2014-2020.

Prin urmare, circa 20,8 miliarde de euro este soldul pozitiv al României în relaţia cu Comisia Europeană, în perioada 2007-2015.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite