România cheltuie pe salariile bugetarilor şi pensii aproape toţi banii strânşi din taxe, impozite şi contribuţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Cheltuielile rigide reprezentate de salarii în sectorul public şi pensii au ajuns să reprezinte 96,3% din principalele încasări bugetare (venituri fiscale + contribuţii sociale), în primele şapte luni din 2020, faţă de 81% la finalul anului 2019, arată o analiză BCR.

La jumătatea anului 2020, deficitul bugetar a ajuns la -4,7 % din PIB (49,6 miliarde lei), valoare semnificativ mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, de doar 1,7% din PIB (18 miliarde lei). Doar în luna iulie s-a înregistrat un deficit lunar de -4,5 miliarde lei, iar cel mai mare deficit lunar din 2020 a fost înregistrat în luna mai, de -12 miliarde lei.

„Veniturile colectate la bugetul de stat au fost puternic afectate pe perioada stării de carantină, primele 5 luni ale acestui an accentuând vizibil acest trend de deteriorare a poziţiei bugetare. Comparativ cu anul trecut cheltuielie de capital au crescut cu +2 miliarde de lei”, arată raportul BCR.

Potrivit specialiştilor băncii, cheltuielile rigide reprezentate de salarii în sectorul public + pensii raportate la încasari bugetare dependente de poziţia cilcică a economiei (venituri fiscale + contribuţii sociale) au atins 96,3% în primele şapte luni din 2020 faţă de 81% la finalul anului 2019.

„Profilul execuţiei bugetare în termeni cumulaţi de la începutul anului până în prezent arată un deficit mai mare faţă de criza precedentă din 2009. Deficitul bugetar a atins un nivel nesustenabil iar corectarea sa depinde de capacitatea economiei de a se redresa şi de promptitudinea şi eficienţa cu care viitoarele decizii privind finanţele publice se vor concretiza”, mai arată raportul.

Imagine indisponibilă
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite