România are cea mai mare inflaţie anuală din UE, pentru a cincea lună la rând

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a avut în iunie 2018 cea mai mare rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană, pentru a cincea lună la rând în care ţara noastră conduce topul, potrivit Eurostat.

Rata anuală a inflaţiei a fost de 4,7% în iunie, în România, în creştere faţă de o rată anuală a inflaţiei de 4,6% înregistrată în luna mai. Aceasta este a cincea lună la rând în care ţara noastră a înregistrat cele mai mari rate anuale ale inflaţiei.

La nivelul Uniunii Europene, rata anuală a inflaţiei a stagnat în luna iunie 2018 la 2%, un nivel similar fiind înregistrat în zona euro. După România, în rândul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în Estonia (3,9%), Ungaria (3,2%) şi Bulgaria (3%). La polul opus, cele mai mici rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în Irlanda (0,7%), Grecia (1%) şi Danemarca (1,1%).

Comparativ cu situaţia din luna mai 2018, rata anuală a inflaţiei a scăzut în trei state membre, a rămas stabilă în alte două ţări şi a crescut în 22 de state, inclusiv în România, unde s-a majorat de la 4,6% la 4,7%.

În cazul zonei euro, rata anuală a inflaţiei a crescut la 2% în luna iunie 2018, de la 1,9% în mai 2018. Cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut preţurile la energie (0,76 puncte procentuale), urmate de preţurile la servicii (0,57 puncte procentuale) şi de cele la alimente şi ţigări (0,53 puncte procentuale).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite