România are 10 bănci de importanţă sistemică: BCR, BRD, UniCredit, Raiffeisen, Transilvania, Alpha, Garanti, CEC, Bancpost şi ING. Cum au fost alese

România are 10 bănci de importanţă sistemică: BCR, BRD, UniCredit, 
Raiffeisen, Transilvania, Alpha, Garanti, CEC, Bancpost şi ING. Cum au fost alese

BCR este prima pe lista băncilor de importanţă sistemică, întocmintă de Banca Naţională

Banca Naţională a României (BNR) identifică periodic băncile de importanţă sistemică, în baza prevederilor Directivei 2013/36/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 iunie 2013 cu privire la accesul la activitatea instituţiilor de credit şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aplicarea metodologiei menţionate pentru datele aferente lunii iunie 2015 a condus la identificarea următoarelor bănci ca fiind de importanţă sistemică: 9 filiale (Banca Comercială Română, BRD - Groupe Société Générale, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, AlphaBank, Garanti Bank, CEC Bank, Bancpost) şi o sucursală (ING Bank N.V., Amsterdam), anunţă BNR, într-un comunicat.

Cele 10 bănci au trei sferturi din active, depozite şi credite

„Băncile de importanţă sistemică astfel identificate au un rol semnificativ în cadrul sectorului bancar românesc, deţinând 72 la sută din active, 75 la sută din depozite şi 73 la sută din creditele acordate (la iunie 2015)“, precizează BNR.

Banca Naţională a României va publica periodic lista băncilor de importanţă sistemică.

Banci Importanta Sistemica

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările