Revoluţia fiscală taie din pensiile private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controversata revoluţie fiscală nu a însemnat doar un atac la salariile românilor, respectiv la bunăstarea lor din prezent, ci şi la bunăstarea viitoare, făcând o gaură şi în pensiile acestora.

Românii care contribuie la Pilonul II de pensii s-au trezit cu mai puţini bani în cont, în luna ianuarie, ca efect al revoluţiei fiscale. Specialiştii acuză că procentul virat a fost micşorat prea tare, dar ministrul Muncii refuză să îşi asume eroarea şi aruncă pisica în curtea angajatorilor.

Guvernul a redus cota virată la Pilonul II de la 5,1%, cum era în 2017, la 3,75%, în 2018. Modificarea a venit la pachet cu revoluţia fiscală, prin care angajatorii au fost forţaţi să mute contribuţiile la angajat şi să majoreze salariul brut. 

Contribuţiile la Pilonul II nu se reduc, spunea Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, anul trecut

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, dădea asigurări că, deşi contribuţia a fost micşorată, suma absolută virată la Pilonul II va fi aceeaşi, deoarece angajatorii urmau să crească salariul brut, iar procentul va fi aplicat la o sumă mai mare. „Contribuţiile la Pilonul II nu se reduc. Anul acesta (2017, n.r.) sunt şapte miliarde care se livrează Pilonului II de pensii. Anul viitor vor fi tot şapte miliarde. Având în vedere că va creşte baza de impozitare şi că salariul pe brut creşte cu 20%, era normal ca acest procent să scadă, dar în valoare nominală este aceeaşi sumă şi anul viitor, ca anul acesta“, spunea anul trecut Lia Olguţa Vasilescu. Şi luna trecută, ministrul Muncii spunea, în Parlament, că administratorii privaţi primesc aceeaşi sumă în valoare absolută ca şi anul trecut. 

Sume mai mici cu până la 12% 

În luna martie, românii au putut vedea sumele pentru luna ianuarie virate în contul de pensii private, adică cele calculate pentru prima dată după revoluţia fiscală. Surpriza a venit pentru ei când s-au trezit cu mult mai puţini bani decât contribuiau înainte, deşi salariul lor brut a fost crescut cu 20%. „Contribuţia la Pilonul II de pensii diferă foarte mult între lunile noiembrie/decembrie 2017 şi ianuarie 2018. Concret, remarcăm diferenţe notabile pe o scară procentuală între 4 şi 12%”, atrage atenţia Mara Calista, deputat PNL.

Şi datele oficiale confirmă acest lucru. Potrivit statisticilor publicate de Casa Naţională de Pensii, sumele virate în ianuarie de către stat la Pilonul II au fost considerabil mai mici atât faţă de decembrie, lună când totuşi se dau bonusuri şi prime, dar şi faţă de noiembrie. Spre comparaţie, dacă în noiembrie statul a transferat către administratorii de pensii private 654,73 milioane de lei, în ianuarie suma s-a redus cu 65 de milioane de lei, la 590,02 milioane de lei. Astfel, suma medie a scăzut, în ianuarie faţă de noiembrie, de la 161 lei la 146 lei, o micşorare de 9,32%. 

Şi dacă o micşorare de 15 lei într-o lună nu poate părea mult, trebuie luat în considerare că aceşti bani se strâng în mod constant în conturile personale ale românilor, până când ei vor ieşi la pensie, fiind totodată reinvestiţi de către administratori. Fiecare leu în minus aduce astfel o sumă mai mică de investit, deci şi un randament mai slab. 

Vina pe angajatori

Atât Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), cât şi ministrul Muncii dau vina pentru această situaţie pe angajatori, reproşându-le că nu au majorat salariile brute. „Scăderea contribuţiilor la Pilonul II poate avea drept cauză reducerea veniturilor care constituie baza de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale”, susţine CNPP.

Şi Ministerul Muncii reia acest argument: „În situaţia în care angajatorul nu a majorat în mod corespunzător venitul brut al angajatului, contribuţiile pentru pilonul II au înregistrat o scădere”.

Totodată, ministerul mai susţine că „o altă explicaţie a scăderii contribuţiilor o reprezintă inclusiv faptul că, până la această dată, pentru unele contracte de muncă active angajatorii nu au operat încă în REVISAL noile valori ale salariilor brute”. Asta deşi chiar ministerul le-a dat timp angajatorilor să opereze aceste schimbări până la data de 31 martie. 

Aritmetica ne spune că avem o scădere a contribuţiei la Pilonul II cu 14,86%. Gabriel Biriş consultant fiscal

Specialiştii spun că procentul e prea mic

Însă şi matematica simplă o contrazice pe Olguţa Vasilescu. Aceasta arată că, pentru ca în continuare statul să vireze aceeaşi sumă la Pilonul II, procentul ar fi trebuit să fie micşorat de la 5,1% la 4,25%, nu la 3,75%, cât a decis Guvernul.

Potrivit calculelor consultantului fiscal Gabriel Biriş, pentru că Guvernul a micşorat procentul mai mult decât trebuia, „aritmetica ne spune că avem o scădere a contribuţiei la Pilonul II cu 14,86%“.

Pe termen lung, Cristian Tudorescu, managing partner al companiei de consultanţă Explore Asset Management, arată că un român în vârstă de 25 de ani cu salariu mediu brut de 4.162 lei şi care urmează să contribuie încă 40 de ani va pierde, când va ieşi la pensie, 43.029 lei. 

Independenţii sunt cei mai loviţi de soartă

Cei mai pierduţi din toată afacerea s-au trezit o categorie de angajaţi din sectorul celor cu venituri din activităţi independente. Este vorba despre cei care au atât un contract de muncă, dar şi un contract pe persoană fizică autorizată sau din drepturi de proprietate intelectuală.

Pentru unii din aceştia, contribuţiile la Pilonul II au scăzut şi cu peste 60%. „Situaţii particulare pot fi identificate în cazuri de cumul al veniturilor din contracte de muncă cu venituri din activităţi independente (persoane fizice autorizate, drepturi de proprietate intelectuală etc.)“, recunoaşte şi Ministerul Muncii.

Această situaţie se explică prin faptul că, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală nu se mai datorează contribuţie de asigurări sociale - deci nu se mai fac viramente la pilonul II - dacă persoana realizează în aceeaşi lună şi venituri în baza unui contract de muncă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite