Restanţele populaţiei şi ale firmelor la bănci au crescut cu aproape 30% în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scăderea veniturilor şi scumpirea euro i-a adus pe mulţi români în imposibilitatea de a-şi mai plăti ratele la timp FOTO Adevărul
Scăderea veniturilor şi scumpirea euro i-a adus pe mulţi români în imposibilitatea de a-şi mai plăti ratele la timp FOTO Adevărul

Ratele la credite le-au dat bătăi de cap românilor, dar şi firmelor şi în anul care abia s-a încheiat. Scăderea veniturilor şi deprecierea leului în raport cu principalele valute au determinat, în continuare, creşterea restenţelor.

Valoarea restanţelor la creditele contractate de populaţie şi firme a ajuns la echivalentul a 6,36 miliarde de euro la finele lunii noiembrie, în creştere cu 29% faţă de nivelul consemnat la începutul anului, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). 

În condiţiile în care creditarea a bătut pasul pe loc în ultimul an, ponderea restanţelor în portofoliul de împrumuturi acordate de bănci a urcat la 12,37%. 

Cea mai mare parte a restanţelor se înregistrează la creditele în valută, întrucât deprecierea leului în raport cu euro şi cu francul elveţian i-a adus pe mulţi români în imposibilitatea de a-şi mai achita ratele la timp. 

Peste 60% din restanţe se înregistrează la împrumuturile în valută, respectiv 3,92 miliarde de euro. Pentru creditele în lei, sumele restante se ridicau la finele lunii noiembrie la echivalentul a 2,44 miliarde de euro. 

La începutul acestui an, un euro era cotat la 4,3219 lei. Treptat, leul a pierdut teren în raport cu moneda unică europeană, în principal din cauza vulnerabilităţii pe care o prezenta economia românească în contextul european, iar minimul a fost atins în vară, pe fondul tensiunilor politice. În perioada referendumului, euro ajunsese să fie cotat la peste 4,5 le, cu un maxim istorc de 4,6481 lei pe 3 august. 

Ulterior referendumului din vară, cursul de schimb s-a menţinut în intervalul 4,45 – 4,55 lei/euro, iar după alegerile parlamentare din 9 decembrie a intrat pe un trend descendent şi a atins luni, 24 decembrie, minimul ultimelor şapte luni, respectiv 4,4231 lei/euro. În ultima şedinţă de tranzacţionare din 2012, euro a fost cotat la 4,4287 lei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite