Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei: consumatorii vulnerabili din România ar putea fi sprijiniţi cu bani de la UE

Răzvan Nicolescu, ministrul Energiei: consumatorii vulnerabili din România ar putea fi sprijiniţi cu bani de la UE

Răzvan Nicolescu

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, va propune Comisiei Europene să elaboreze o definiţie a consumatorilor vulnerabili de energie şi gaze, astfel ca aceştia să primească fonduri europene la plata facturilor. Oficialul român a făcut această declaraţie vineri, după o întâlnire cu comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.

Ştiri pe aceeaşi temă

România s-a angajat în faţa FMI să liberalizeze preţurile la energia electrică şi gaze în mod etapizat pe durata mai multor ani.

Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, declara în toamna anului trecut, că proiectul Guvernului de liberalizare a tarifelor va putea fi considerat un succes atunci când vor putea fi identificaţi consumatorii vulnerabili, cu venituri mici, şi se vor găsi modalităţi de sprijinire a acestora la plata facturii la energie.

Avem cele mai mici preţuri, dar şi cea mai mică putere de cumpărare

Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, în al doilea semestru din 2012, Bulgaria şi România aveau cele mai mici preţuri medii la electricitate dintre statele membre UE, de 9,6 euro pentru 100kWh şi, respectiv, 10,8 euro per 100 kWh, iar cele mai mari s-au regăsit în Danemarca (29,7 euro) şi Cipru (29,1 euro).

Raportat la puterea de cumpărare, cea mai ieftină energie electrică din UE este în Finalanda, Franţa, Luxemburg şi Suedia, iar cea mai scumpă în Cipru, Germania, Polonia, Portugalia şi Ungaria.

În ceea ce priveşte gazele, cele mai mici preţuri medii au fost înregistrate în România (2,7 euro per 100 kWh), Slovacia şi Estonia şi cele mai mari în Suedia, Danemarca şi Grecia.

Ajustate la puterea de cumpărare, cele mai mici preţuri la gaz sunt în Luxemburg, Marea Britanie, România, Franţa şi Irlanda şi cele mai ridicate în Bulgaria, Grecia, Portugalia, Ungaria, Spania şi Lituania.

Preţul la gazele naturale pentru consumatorii casnici din România a crescut de la 1 aprilie 2014 cu 2%.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: