Rata la „Prima Casă“ pentru garsoniere şi apartamente cu două camere, mai mică decât chiria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii pot plăti o rată la un credit „Prima Casă“ mai mică decât chiria datorată pentru acelaşi tip de locuinţă dacă dispun de resurse pentru avans FOTO Adevărul
Românii pot plăti o rată la un credit „Prima Casă“ mai mică decât chiria datorată pentru acelaşi tip de locuinţă dacă dispun de resurse pentru avans FOTO Adevărul

Contractarea unui împrumut „Prima Casă“ presupune în unele cazuri rate lunare mai mici decât chiria solicitată pentru acelaşi tip de locuinţă din cartierele bucureştene sau din marile oraşe din ţară. Diferenţa o face avansul necesar pentru contractarea creditului şi depozitul colateral necesar.

Românii care dispun de resurse financiare pentru a achita avansul la un credit „Prima Casă“ pot să contracteze un împrumut prin programul guvernamental şi să plătească o rată lunară mai mică decât chiria pe care ar fi trebuit să o achite pentru aceeaşi locuinţă.    

Rata lunară la un credit „Prima Casă“ contractat pentru achiziţionarea unei garsoniere este cu peste 20% mai mică decât chiria în sectorul 6 din Capitală (cartierele Crângaşi, Drumul Taberei, Giuleşti şi Militari ), dar şi în oraşele Sibiu sau Iaşi, arată un studiu realizat de Banca Românească şi de portalul Imobiliare.ro. 

De exemplu, rata la un împrumut „Prima Casă“ pentru o garsonieră în sectorul 6 din Bucureşti se va ridica, pe baza ofertei Băncii Româneşti, la 169 de euro pe lună, în timp ce chiria medie se ridică la 220 de euro pentru un astfel de imobil plasat în această zonă. Astfel, chiria este mai mare cu peste 30% faţă de rata lunară. În acest caz, avansul necesar pentru contractarea creditului „Prima Casă“ este de 1.550 de euro, echivalent în lei. 

Împrumul se acordă în moneda naţională şi presupune şi constituirea unui depozit colateral constituit de către împrumutat la bancă, pe toată perioada de derulare a creditului, reprezentând trei rate de dobândă. De asemenea, solicitantul creditului va achita taxele şi onorariile notariale, taxa de înregistrare la Arhiva Electronică a Garanţiilor Reale Mobiliare, dar şi costul raportului de evaluare a imobilului adus în garanţie.    

„O rată mai mică decât chiria şi avantajul unui avans de minimum 5% justifică în continuare decizia de investiţie într-o locuinţă prin programul «Prima Casă». Diferenţele dintre rate şi chirii sunt semnificative în special la cele mai solicitate categorii de locuinţe – garsonierele şi apartamentele cu două camere“, a declarat Dan Grigoriu, directorul Diviziei Produse şi Segmente Retail de la Banca Românească.

Avansul face diferenţa

În cazul apartamentelor cu două camere din sectorul 1 al Capitalei, un credit „Prima Casă“ poate aduce o rată lunară mai mică cu 17% faţă de chirie. Aici, chiria medie se ridică la 300 de euro, în timp ce un împrumut „Prima Casă“ contractat pentru achiziţionarea acestui tip de locuinţă este de 240 de euro pe lună, potrivit calculelor Băncii Româneşti. În acest caz, avansul solicitat de bancă este de 2.275 de euro.  

Cei care dispun de resurse financiare pentru un avans mai generos pot contracta un credit pentru achiziţionarea unui apartament cu două camere în zona centrală a Bucureştiului (Unirii, Victoriei, Universitate, Romană, Cotroceni sau Dacia). În această zonă, chiria medie lunară pentru o locuinţă cu două camere se ridică la 400 de euro. 

Rata pentru un credit de 57.000 de euro, echivalent lei, se va ridica la 327 de euro, mai mică cu 18%. Numai că solicitantul creditului trebuie să dispună de un avans de peste 19.000 de euro. Avansul minim este de 3.000 de euro pentru locuinţele cu un preţ de 60.000 de euro. Pentru locuinţele mai scumpe de 60.000 de euro, solicitantul finanţării trebuie să asigure drept avans şi diferenţa între preţul locuinţei şi 60.000 de euro, dar şi cei 3.000 de euro avans minim.  

În Iaşi, chiria medie pentru un apartament cu două camere este de 250 de euro. Dacă solicitantul dispune de resurse pentru un avans de 1.950 de euro şi pentru celelalte cheltuieli necesare, el poate contracta un credit „Prima Casă“ pentru achiziţionarea unui apartament cu două camere în Iaşi şi va plăti o rată lunară de 212 euro, mai mică cu 15% decât chiria. 

Chiria, mai avantajoasă decât rata pentru trei camere

În cazul apartamentelor cu trei camere, doar un avans consistent pentru un împrumut „Prima Casă“ poate face ca rata să fie mai mică decât o chirie solicitată pentru acelaşi tip de locuinţă. De exemplu, în zona Central-Nord din Bucureşti (Aviaţiei, Băneasa, Dorobanţi, Floreasca sau Herăstrău), rata la un credit contractat prin programul guvernamental poate fi mai mică cu până la 54% faţă de chirie, însă diferenţa este dată de un avans consistent de peste 44.000 de euro. 

De o rată mai mică decât chiria, concomitent cu un avans care să nu depăşească 3.000 de euro, pot beneficia cei care achiziţionează un apartament cu trei camere în sectoarele 1, 5 şi 6 ale Capitalei. Un împrumut „Prima Casă“ pentru cumpărarea unei locuinţe cu trei camere în sectorul 1 presupune un avans de 2.855 de euro şi o rată lunară de 311 euro, comparativ cu o chirie medie de 380 de euro. 

„Cu excepţia apartamentelor din zonele centrale şi nordul Bucureştiului, apartamentele din Capitală se încadrează în programul de creditare «Prima Casă». De asemenea, toate tipurile de apartamente din principalele oraşe ale ţării se încadrează în acest program, singura excepţie o constituie apartamentele cu trei camere din Cluj-Napoca“, a arătat Adrian Erimescu, directorul general al portalului Imobiliare.ro.

TABEL comparatie rata prima casa vs chirie

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite