Rata inflaţiei a crescut la 1,8%, în septembrie

Rata inflaţiei a crescut la 1,8%, în
septembrie

Rata anuală a inflaţiei a urcat, în septembrie, la 1,8%, de la 1,2% în august, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preţurile de consum au crescut luna septembrie 2017 cu 1,8% comparativ cu luna septembrie 2016. Faţă de luna august, preţurile de consum s-au majorat cu 0,5%.

Economistul Florin Cîţu (PNL) susţine că rata inflaţiei creşte pentru că „guvernele Dragnea-Tudose şi Dragnea-Grindeanu au aruncat cu bani peste o economie care deja creştea cu 5% pe an şi cu o rată a şomajului la minim”, precizând că ei au „pus gaz pe foc”.

Rata inflaţiei a ajuns deja la acest nivel în contextul în care Banca Naţională a României (BNR) estimează, pentru finalul anului, o inflaţie de 1,9% şi în condiţiile în care la începutul acestui an inflaţia abia a trecut în teritoriu pozitiv. În luna iulie, rata inflaţiei a trecut de nivelul de 1%, urcând la 1,4%, de la 0,9% luna precedentă.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, avertiza recent că rata inflaţiei va continua să crească, însă într-un ritm mai alert decât a fost prognozat, ca urmare a materializării unor riscuri, sporite de conduita politicii fiscale şi a celei de venituri, precum şi de perspectiva preţurilor administrate (gaze naturale, energie electrică) şi a celor volatile ale produselor alimentare.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările