Rata inflaţiei a atins în februarie un nou nivel minim - 1,05%. Ouăle, uleiul şi zahărul s-au ieftinit, cartofii, fasolea şi fructele proaspete s-au scumpit

Rata inflaţiei a atins în februarie un nou nivel minim - 1,05%. Ouăle, uleiul şi zahărul s-au ieftinit, cartofii, fasolea şi fructele proaspete s-au scumpit

Cartofii se menţin şi în februarie în topul scumpirilor FOTO Adevărul

Preţurile de consum au crescut cu 0,3% în februarie comparativ cu luna ianuarie a acestui an, astfel că rata anuală a inflaţiei a ajuns la 1,05%, un nou nivel minim, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Preţurile de consum au urcat în primele două luni ale acestui an cu 1,18%, pe fondul scumpirilor cu 1,16% la produsele alimentare, cu 1,22% la mărfurile nealimentare, respectiv cu 1,13% la servicii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (martie 2013 - februarie 2014) faţă de precedentele 12 luni, a fost de 3,2%. 

Cele mai mari scumpiri la categoria alimentelor s-au înregistrat în primele două luni ale anului la alte legume şi conserve (10,61%), la cartofi (5,97%) şi la fasole boabe (5,61%). Ieftiniri au consemnat ouăle (2,36%), uleiul (2,12%) şi zahărul (1,76%). 

La categoria produselor nealimentare, cele mai mari scumpiri au fost consemnate în februarie de ţigări (3,92%), combustibili (1,61%) şi gaze (1,17%). Nu s-au înregistrat scăderi de preţuri pentru produsele din categoria mărfurilor nealimentare.

În rândul serviciilor, creşteri de tarife au fost operate la serviciile poştale (încă din luna ianuarie, cu 5,49%), îngrijire medicală (1,89%) şi igienă şi cosmetică (1,67%). 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: