Rata anuală a inflaţiei a stagnat la 0,2%, în martie, pentru a treia lună la rând cu valori pozitive

Rata anuală a inflaţiei a stagnat la 0,2%, în martie, pentru a treia lună la rând cu valori pozitive

FOTO Eduard Enea

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a stagnat în luna martie la 0,2%. Aceasta este însă a treia lună consecutivă în care se înregistrează valori pozitive, după 19 luni de niveluri negative ale ratei inflaţiei.

În februarie, rata anuală a inflaţiei a fost tot de 0,2%, după ce în ianuarie ea a fost de 0,05%. La finalul anului 2016, rata anuală a inflaţiei a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rând în care rata anuală a inflaţiei a înregistrat valori negative. 

Datele INS arată că preţurile de consum au crescut uşor în luna martie, cu 0,08%, comparativ cu luna februarie. 

Serviciile s-au scumpit cel mai mult în luna martie, cu 0,32%, în medie, faţă de luna februarie, în timp ce preţurile mărfurilor alimentare au urcat cu 0,23%.

În schimb, preţurile mărfurilor nealimentare au scăzut cu 0,13% faţă de luna precedentă, în medie. 

Comparativ cu martie 2016, preţurile alimentelor au crescut în a treia lună a acestui an cu 1,67%, mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 0,25%, iar preţurile serviciilor au coborât cu 1,4%.

Martie 2017 este a treia lună care nu mai include efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% până la 20%, de la 1 ianuarie 2016. 

Însă de la 1 ianuarie 2017, cota generală a TVA s-a redus de la 20% la 19%, iar supraacciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi a fost eliminată, ceea ce a redus preţul la pompă cu circa 40 de bani pe litrul de benzină şi motorină.

Faţă de luna februarie, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în a treia lună a acestui an, la bilete de avion (7,7%), citrice (2,3%) şi cartofi (2,1%).

La polul opus, cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat în martie la abonamente ouă (-3,15%), celelalte preţuri având fluctuaţii mult mai mici. 

La finalul anului 2016, rata anuală a inflaţiei a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rând în care rata anuală a inflaţiei a înregistrat valori negative. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: