Rata anuală a inflaţiei a urcat în mai la 5,41%, cel mai mare nivel din februarie 2013. Cele mai mari scumpiri: la cartofi, fructe, legume şi gaze naturale

Rata anuală a
inflaţiei a urcat în mai la 5,41%, cel mai mare nivel din februarie 2013. Cele mai
mari scumpiri: la cartofi, fructe, legume şi gaze naturale

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna mai la 5,41%, cel mai înalt nivel din februarie 2013, anunţă Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari scumpiri au fost la cartofi, fructe, legume şi gaze natural.

Ştiri pe aceeaşi temă

În februarie 2013 a fost înregistrată o rată a inflaţiei mai mare, de 5,65%. Totodată, în aprilie, rata anuală a inflaţiei a crescut la 5,2%, în creştere faţă de martie, când a fost 5%.

În mai, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,93%, în medie, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 7,75%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,72%.

Faţă de decembrie 2017, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în mai, la cartofi (18,56%), fructe proaspete (18,37%), alte legume şi conserve de legume (17,47%) şi gaze naturale (10,43%).

Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, în mai faţă de decembrie, cu 5,69%. 

În ultima prognoză, publicată în 9 mai, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, de la 3,5% la 3,6%, prognoza privind inflaţia pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3% pentru decembrie 2019.

O nouă creştere a ratei inflaţiei vine deşi guvernatorul BNR Mugur Isărescu susţinea că în luna aprilie „vom avea o umflătură” a ratei inflaţiei, bazată pe acciza la ţigări, apoi vom avea o plafonare. „Până spre toamnă vom avea o relativă plafonare, preţurile vor fi extrem de calme, cu excepţia celor din aprilie unde avem tutunul”, spunea Isărescu la începutul lunii mai.

citeste totul despre: