Ce câştig ţi-a adus pensia privată în 2013: randamentul celor opt fonduri a fost de 11,75%, cel mai bun din ultimii trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Randamentul mediu al celor opt fonduri de pensii administrate privat (Pilonul II) a fost în 2013 de 11,75%, cel mai bun din ultimii ani, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Randamentul mediu al sistemului de pensii private obligatorii a fost în 2012 de 10,5%, iar în 2011 – de numai 3,1%.

Cele opt fonduri de pensii de pe Pilonul II numărau la finele anului trecut 6 milioane de participanţi, iar activele acestora se ridicau la 13,94 miliarde de lei (3,1 miliarde de euro). Mai exact, contribuţii brute de 11,3 miliarde de euro şi câştiguri de 2,6 miliarde de euro, potrivit datelor APAPR. 

„În cursul anului trecut, activele administrate de fondurile de pensii de Pilon II au crescut cu aproape 45%, evoluţie peste aşteptările industriei, determinată în principal de rezultatele investiţionale foarte bune“, se arată într-un comunicat al asociaţiei. 

Fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor în luna mai 2008 şi până în prezent, un randament mediu anualizat de 11,5%.

În prezent, fondurile de pensii administrate privat au deţineri de peste 2 miliarde de lei în acţiuni ale companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti, fiind printre cei mai importanţi investitori instituţionali prezenţi pe piaţă. Per total, fondurile de pensii private de Pilon II investesc în România circa 95% din toate activele lor.

Contribuţia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte în 2014 de la 4% la 4,5% din venitul brut al salariatului. În acelaşi timp, contribuţia la sistemul public de pensii scade cu 0,5 puncte procentuale. 

Potrivit Legii 411/2008 privind sistemul de pensii private obligatorii, nivelul contribuţiilor virate spre administrare privată în Pilonul II (pensii private obligatorii) începe la 2% în 2008 şi creşte cu jumătate de procent la fiecare 1 ianuarie, pentru a ajunge la 6% în 2016. În 2009, contribuţia virată către Pilonul II a fost îngheţată la 2%, în locul unei creşteri de 2,5%, iar în 2010 creşterea contribuţiei a fost la doar 2,5% în loc de 3%, urmând în fiecare an majorări cu 0,5 puncte procentuale, fără a se mai recupera decalajul faţă de calendar. 

Cotele de contribuţie de asigurări sociale (pensii) sunt în prezent următoarele:

- 31,3% pentru condiţii normale de muncă, datorate de angajator şi angajat, din care 10,5% datorate de angajat şi 20,8% datorate de angajator;

- 36,3% pentru condiţii deosebite de muncă, datorate de angajator şi de angajat, din care 10,5% datorate de angajat şi 25,8 % datorate de angajator;

- 41,3% pentru condiţii speciale de muncă, datorate de angajator şi de angajat, din care 10,5% datorate de angajat şi 30,8% datorate de angajatori.

Legea mai stabileşte că, în cota de contribuţie individuală de asigurări sociale (10,5% din salariul brut), este inclusă şi cota aferentă fondurilor de pensii administrate privat, prevazută de Legea nr. 411/2004.

Astfel, în 2013, din cota individual de 10,5%, o contribuţie de 4% a fost virată către Pilonul II, într-unul din fondurile de pensii private, iar o cotă 6,5% s-au dus în sistemul public de pensii. În 2014, o cotă de 4,5% va merge la pensii private şi doar 6% spre sistemul public.  

Dacă majorarea cotei la Pilonul II va fi de jumătate de procent în fiecare an, în 1017, o cotă de 6% va ajunge în sistemul privat şi doar 4,5% la stat. 


Mai puteţi citi: 

Ce se întâmplă cu banii tăi când ajung într-un fond de pensii private. Contribuţia la Pilonul II creşte în 2014 la 4,5%, cea la sistemul public scade. Contribuţia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte în 2014 de la 4% la 4,5% din venitul brut al salariatului, potrivit proiectului bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor. În acelaşi timp, contribuţia la sistemul public de pensii scade cu 0,5 puncte procentuale. Astfel, mai mulţi bani ce urmează să-ţi asigure bătrâneţea ajung în administrare privată. Ce se întâmplă cu ei?

INFOGRAFIE Cum văd tinerii de azi pensia de mâine: vor ieşi înainte de vârsta oficială şi se vor ocupa de propriile pasiuni sau vor călători. Deşi 49% din tinerii între 18 şi 35 de ani se consideră principalii responsabili pentru nivelul veniturilor de care vor dispune după momentul retragerii din activitate, doar 12% economisesc pe cont propriu pentru pensie, arată un studiu al ING Asigurări de Viaţă.

INFOGRAFIE Cât au câştigat românii în 2012 din pensia privată. Fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) au înregistrat anul trecut randamente medii de 10,5%, rerspectiv 9,96% şi au ajuns la active nete totale de 10,23 miliarde de lei (2,3 miliarde de euro) în decembrie 2012, potrivit datelor asociaţiei de profil (APAPR).

Contribuţia la pensiile private obligatorii creşte la 4,5% din venitul salariatului. Contribuţia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte de la 4% la 4,5% din venitul brut al salariatului, potrivit proiectului bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite