PwC: Dacă „taxa pe lăcomie“ s-ar aplica 5 ani, băncile şi-ar recupera pierderile în 37 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordonanţa cu privire la taxa pe activele bancare poate produce efecte negative atât asupra instituţiilor bancare, cât şi a economiei în general, se arată în ”Studiul privind creşterea intermedierii financiare în România”, realizat de PricewaterhouseCoopers.

„Dacă taxa (pe activele băncilor - n.red.) se menţine pe o perioadă de un an, recuperarea pierderii se va realiza în cinci ani, dacă taxa se aplică pe o perioadă de trei ani, recuperarea se va face în 16 ani, iar în cazul în care taxa este în vigoare pe o perioadă de cinci ani, recuperarea pierderii se va realiza într-un orizont de timp de 37 de ani. Dacă profitul mediu al băncilor va scădea sub acest nivel mediu, taxa aplicându-se activelor financiare, indiferent de profit, efectul va fi mult mai intens”, menţionează „Studiul privind creşterea intermedierii financiare în România, realizat de PwC şi prezentat vineri.

Aceste estimări au luat în calcul faptul că taxa pe activele bancare este la nivelul acestui an de 1,2%, după cum este instituită în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018, având în vedere media ratelor ROBOR la 3 luni şi 6 luni pe ultimul trimestru al anului trecut. Această taxă este de 0,1-0,4%, dacă ROBOR mediu aplicat creditelor este de 2-4%.

„Dacă luăm în considerare activele financiare ale sistemului bancar la sfârşitul anului 2018 (estimate la aproximativ 438 de miliarde de lei, conform datelor BNR), suma pe care ar trebui să o plătească băncile s-ar ridica la aproximativ 5,3 miliarde de lei”, mai arată studiul citat.

Media profitului net în sistemul bancar, în ultimii patru ani - perioadă în care s-a înregistrat profit -, a fost de aproximativ 5,5 miliarde de lei, iar media activelor financiare a fost de 334 de miliarde de lei.

Astfel, „în ipoteza în care menţinem constante aceste niveluri ale profitului şi activelor financiare, în funcţie de perioada în care taxa rămâne în vigoare, perioada în care băncile pot recupera pierderea suferită creşte exponenţial”, menţionează studiul PwC.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite