Punctul de pensie poate creşte cu 210 lei în 2022, dacă inflaţia şi salariul mediu brut vor fi la nivelul prognozat. Legea lui Dragnea şi Olguţa, amânată pentru 2023

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bani numara salarii pensii bani putini

Legea pensiilor din 2019, pusă la punct de Dragnea şi Olguţa Vasilescu, care prevedea creşterea substanţială a punctului de pensie şi schimbarea radicală a formulei de calcul, va intra în vigoare abia la 1 septembrie 2023.

Până atunci vor fi operate însă noi modificări, astfel încât, cel puţin la nivelul anului în curs să se facă economicii la bugetul de stat de circa 9 milioane de lei, respectiv 0,8% din PIB.

Potrivit proiectului de ordonanţă, abia publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, care va fi probabil adoptat în prima şedinţă de Guvern, se propune îngheţarea punctului de pensie la nivelul de anul trecut, adică la valoarea de 1.442 lei.

Punctul de pensie va creşte însă, potrivit proiectului de ordonanţă, începând cu anul 2022, în funcţie de rata medie a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, cuantumul efectiv al majorării şi data de acordare urmând a se stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. 

Exemplu de calcul

Principalii indicatori economici la care se face referire în proiectul de ordonanţă sunt rata anuală a inflaţiei, pentru care vom lua în calcul estimările Băncii centrale şi ale specialiştilor din alte bănci, şi creşterea anuală a salariului mediu brut, unde vom ţine cont de estimările pe următorii ani ale Ministerului Finanţelor, cuprinse deja în proiectul de buget pe 2021.

Astfel, rata anuală a inflaţiei pentru 2021, estimată de BNR şi specialişti din alte bănci este de 2,5 – 2,6%, ceea ce ar însemna o creştere a pensiilor de maximum 37,5 lei.

În ce priveşte creşterea salariului mediu brut pe economie, Ministerul Finanţelor a estimat că acesta va ajunge de la 5.380 lei în acest an, la 5.725 lei în 2022, ceea ce înseamnă o creştere de 375 lei.

Luând în calcul o majorare la nivelul maxim precizat de legiuitor, adică cu 50% din creşterea salariului mediu brut, înseamnă o creştere a punctului de pensie cu 172,5 lei. Cumulat, creşterea punctului de pensie cu rata inflaţiei şi cu maximum jumătate din creşterea salariului mediu brut pe economie ar însemna o majorare a punctului de pensie cu maximum 210 lei.

Asta înseamnă că punctul de pensie în anul 2022 ar putea fi de maximum 1.652 de lei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite