PSD impune prin lege ca salariul minim să fie de 60% din salariul mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie

Mai mulţi parlamentari PSD au iniţiat din nou un proiect de lege prin care propun ca salariul minim să ajungă la 60% din salariul mediu pe ţară, până la finalul anului 2024. Propunerea a venit în contexul în care Bruxelles-ul a demarat dezbateri cu privire la stabilirea unui salariu minim european, de 60% din salariul mediu din fiecare stat.

Proiectul de lege, pentru modificarea codului muncii, a fost iniţiat de deputatul PSD Mihai Weber, alături de fostul ministru al Muncii Marius Budăi, dar şi de alţi deputaţi şi senatori PSD.

„Respectul faţă de concetăţenii noştri şi recunoaşterea valorii muncii acestora, respectiv recunoaşterea dreptului la un nivel de trai decent pentru toţi cetăţenii europeni ne determină să fim, ca întotdeauna, alături de principiile şi acţiunile relevante în planul Uniunii Europene. Prezenta iniţiativă legislativă vizează corelarea procentuală a valorii salariului minim naţional brut cu aceea a salariului mediu naţional brut pentru a conferi o garanţie reală asigurării unui nivel de trai decent pentru cetăţeni. În acest sens, în acord cu demersurile europene în materie, propunem ca valoarea salariului minim naţional brut să nu poată reprezenta mai puţin de 60% din valoarea salariului mediu naţional brut. Comisia Europeană a constatat necesitatea de a demara discuţiile privind un salariu minim european şi a lansat deja prima etapă a consultării cu partenerii sociali”, arată iniţiatorii.

Aceştia susţin că scopul acestui demers normativ este complex şi include:

- readucerea în ţară a românilor plecaţi la muncă în alte ţări;

- reducerea decalajelor între statele europene şi cetăţenii acestora;

- garantarea asigurării standardelor şi condiţiilor minime de trai decent pentru populate;

- diminuarea migraţiei forţei de muncă autohtone;

- reducerea şomajului voluntar generat de lipsa de atractivitate a salariului minim;

- colectarea unor sume suplimentare la bugetul de stat necesare efectuării de noi invesiţi;

- distribuţia mai echitabilă a profiturilor în plan european etc.

Proiectul prevede că „raportul dintre salariul de bază minim brut pe ţară şi salariul mediu brut pe economie va creşte în tranşe anuale egale începând cu data de 1 ianuarie 2022, urmând ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de bază minim brut pe ţară să reprezinte 60% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”.

Ulterior, începând din anul 2025, salariul minim va fi actualizat anual, în luna ianuarie, pentru a se păstra raportul de 60% dintre salariul minim brut şi salariul mediu brut, având ca referinţă salariul mediu brut din luna decembrie a anului anterior, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau publicat de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit iniţiativei.

Un proiect similar a fost iniţiat de Marius Budăi în februarie 2020, dar, după ce a fost adoptat de Senat, nu a primit suficiente voturi şi a fost respins definitiv de Camera Deputaţilor.

Comisia Europeană a început în luna ianuarie 2020 dezbaterile pentru un salariu minim european, una dintre cele mai remarcabile propuneri ale noii sale agende sociale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite