Programul Tezaur: Poşta ar putea intermedia vânzarea titlurilor de stat către populaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul pregăteşte baza legală prin care să autorizeze şi Poşta Română să intermedieze vânzarea şi efectuarea plăţilor aferente titlurilor de stat către populaţie în cadrul Programului Tezaur, potrivit unui document guvernamental consultat de HotNews.ro.

Potrivit surselor HotNews.ro „este vorba de un Proiect de Ordonanţă de Urgenţă, avizat deja favorabil de Consiliul Concurenţei, care va permite şi Poştei, alături de bănci şi Trezorerie, să intermedieze vânzarea titlurilor de stat către populaţie”. 

„Comisionul Poştei ar fi de 0,1% din valoarea titlurilor cumpărate de populaţie”, susţin sursele.

Baza legală prin care se autorizează CN Poşta Romană să intermedieze vânzarea şi efectuarea plăţilor aferente acestor instrumente de datorie publică este în curs de avizare. 

Odată ce cadrul legal va fi aprobat, programul emisiunilor de titluri de stat destinate populaţiei va fi lansat atât prin unităţile operative ale Trezoreriei Statului, cât şi prin reţeaua de oficii ale CN Poşta Română. 

Populaţia va putea cumpăra titluri de stat cu valoarea de 1 leu

Ministerul de Finanţe a anunţat în luna decembrie a anului trecut ca „programul Tezaur, de emisiuni de titluri de stat destinate populaţiei, va demara în anul 2018, ca urmare a finalizării cadrului procedural şi operaţional”.

Noul program oferă posibilitatea şi persoanelor fizice, care deţin certificate de trezorerie transformate în depozite la Trezoreria Statului, să utilizeze sumele aferente răscumpărării acestora în vederea subscrierii în Programul Tezaur.

În acelaşi timp, veniturile obţinute din deţinerea titlurilor emise de statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, vor fi neimpozabile, conform actualelor prevederi din Codul Fiscal.

Alte caracteristici ale titlurilor de stat lansate în cadrul programului Tezaur:

Vor putea fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit 18 ani;

Valoarea unui titlu de stat este de 1 leu;

Titlurile au formă dematerializată şi remunerează investitorii cu o dobândă anuală;

Titlurile pot fi cumpărate doar de la sediile unităţilor operative ale Trezoreriei Statului, din raza domiciliului fiscal al investitorilor, prin deschiderea unui cont de subscriere si alimentarea acestuia fie prin virament bancar, fie prin depunerea de numerar şi semnarea unui formular de subscriere. Acesta va conţine datele de identificare ale investitorului precum şi numărul şi valoarea titlurilor de stat care se intenţionează a fi subscrise;

Titlurile de stat nu pot fi răscumpărate înainte de scadenţă, sunt netransferabile şi nu se tranzacţionează;

Pentru fiecare emisiune Tezaur va fi anunţată o perioada în limita căreia investitorii vor putea efectua subscrieri.

În cadrul planului de finanţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice pentru anul 2018, care urmează a fi publicat până la sfârşitul anului, va fi anunţat volumul indicativ aferent emisiunilor de titluri de stat pentru populaţie. Acestea vor avea o frecvenţă lunară, termenii şi condiţiile financiare aferente fiecărei emisiuni urmând a fi specificate în cadrul prospectelor de emisiune care vor fi aprobate prin Ordin al Ministrului Finanţelor Publice si care vor fi disponibile la sediile unităţilor operative ale Trezoreriei Statului.

Programul Tezaur de emisiuni de titluri de stat destinate populaţiei nu a fost demarat încă de autorităţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite